IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев рискува да загуби контрола над Източна Украйна

Ангела Меркел изрази загриженост във връзка с щурмуването на няколко обществени сгради в източната част на страната

16:19 | 07.04.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 14.399999618530273px; line-height: 20px;">В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Снимка: Ройтерс

В Украйна централното правителство е заплашено да загуби контрол над части от Източна Украйна. Проруските демонстранти в град Донецк призоваха след окупацията на основната административна сграда за свикване на "Суверенната народна република", която трябва да бъде независима от Киев.
 

Според медийни публикации активистите са поискали, както в случая с Кримския полуостров, включването на обекта в Руската федерация. Преди това проруски сили са нахлули и са блокирали няколко обществени сгради, предава Ройтерс.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел показа разочарованието си от последните действия от страна на руското правителство по отношение на кризата в Украйна. Обявеното от руския президент Владимир Путин оттегляне на войските от границата с Украйна "все още не е видимо", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт. „Това може да ни разочарова, това ни разочарова", казва той. 

Самата Меркел изразява загриженост във връзка с щурмуването на няколко обществени сгради в източната част на Украйна. Говорителят на правителството Щефан Зайберт призова в Берлин в понеделник "всички отговорни лица да допринесат за стабилизирането на региона и да предотвратят подобни ескалации". В същото време федералното правителство поднови заплахите си към Русия с нов етап от санкции. „Ние не го искаме. Но никой да не се заблуждава – у нас съществува готовност да стигнем до там“, заявява Зайберт.

Ситуацията в градовете Харков, Луганск и Донецк остава нестабилна. „Външно контролирани провокации продължават да дестабилизират ситуацията“, се казва в съобщение на ръководителя на областната администрация в Харков Игор Балута. Бившият министър-председател Юлия Тимошенко предупреди в понеделник, че преди президентските избори на 25-и май може да се стигне до опит от страна на Русия да анексира териториите. Като кандидат-президент тя призова за по-строги мерки срещу "сепаратистите". Премиерът Арсений Яценюк от своя страна заяви в Киев, че продължава да вижда опасност от руска военна интервенция.

В Харков подкрепяни от Москва активисти очакват подкрепления от други градове, за да организират палатков лагер, както се случи по време на антируските демонстрации на централния площад „Независимост“ в Киев. Припомняме, че там кървавите протести доведоха до смяната на властта в бившата съветска република. Срещу новото прозападно ръководство в Киев в южните и източните части на Украйна сега се организират протести.

Според медийни публикации на окупираната сграда на областната администрация в Харков сега се вее руското знаме. Частично маскирани призовават за референдум за присъединяване към Русия по спорния почин на Крим.

Балута предупреди, че може да се стигне до нови провокации. „Тъй като авторите на сценария се провалиха в опита да организират масови протести, сега те разчитат на агресивни действия и открита конфронтация", заяви Балута.

В Луганск прокуратурата образува производство, след като активисти щурмуваха сградата на местните тайни служби. Няколко души са били ранени в неделя и понеделник. Милицията в Луганск е в "бойна готовност", съобщиха властите. Пътища за достъп до града са блокирани. Маскирани лица са проникнали в сградата на тайните служби и са плячкосали оръжейната, съобщават властите в Луганск.

Своето мнение за конфликта ще изкаже по-подробно през следващата седмица и Владимир Путин. На 17-и април по държавната телевизия ще се излъчи традиционната „Директна линия" с Путин, съобщава вестник "Комерсант".

Досега Русия застъпва мнението, че Украйна трябва да бъде федеративна държава, в която отделните области ще имат широки права за самоопределяне. Путин отхвърли и обвиненията на Запада, че планира военна инвазия в страната. 

Същевременно в Киев министър-председателят Яценюк подчерта, че ще направи всичко, за да се гарантира териториалната цялост на страната. „Всички призиви за федерализация са опити да се унищожи украинската държавност", каза той и обвини Русия, че планира унищожаването на украинската държава. Москва наскоро повиши цените на газа за Киев и по този начин значително увеличи икономическия натиск върху изправената пред банкрут страна.

Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Украйна Андрей Дещица заяви, че в случай на изостряне на ситуацията в Източна Украйна отговорът на украинското правителство ще бъде много по-суров, отколкото на ситуацията с Крим, предаде Итар-Тасс.

Министърът отбеляза, че ръководството на силовия блок на правителството вече се намира в този регион и работи с местната администрация за нормализиране на ситуацията.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 17 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Днешна Русия не е СССР и днешния ЕС не е онзи преди 1989 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 7
rover
преди 10 години
Няма ли да спре говоренето за това, как сега украинците щели да видят какво е глад, как щяла да им сбъде разграбена икономиката и т.н. Колко пъти да пиша, че въпреки ниските цени на прословутия газ и пълното съгласие на досегашните украински политици с Москва, икономиката беше докарана дотам, че държавата да има спешна нужда от заеми. Икономическата катастрофа беше първа, а бунтовете и безредиците - после. Сега някои *** се опитват да докажат обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Парите и свободата имат голямо значение от националната принадлежност! Населението на Хонг Конг например не беше изобщо хепи, когато китайците ги "освободиха" от колониалнато робство на Великобритания и ги присъединиха към великия китайски народ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 16
rover
преди 10 години
Ако има нещо хубаво в разделянето на Украйна е, че след 10 г. ще можем да сравним коя Украйна про-Руската или про-Западната е по-добре.===========================================================================И за какво ти е да сравняваш, като резултатът е ясен.За справка- ГДР и ГФР, Северна и Южна Корея....Да продължавам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 20
MZ/X
преди 10 години
Путин явно леко е изперкал и иска да влезе в историята на Русия, като велик завоевател възвърнал старият блясък на Русия и СССР. Проблемът на тези амбиции е, че международните санкции и изолация може да сринат руската икономика! :( Най-много съжалявам обикновените руснаци, които си мислят, че Путин прави нещо велико и не осъзнават рисковете от тази самоубийствена политика! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
albobo76
преди 10 години
За Голодомор не си прав, имало е глад, но че Сталин го е направил умишлено не е вярно. Голодомора е резултат от провалената слескостопанска политика на СССР. Имало е глад и вдругите републики, не само в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 10 години
До 1 Не са проруски, защото им обещават нещо, а защото са етнически руснаци. По същия начин турците в Кърджали са протурски настроени. А те са в Украйна защото руснаците убиха с глад около 5 млн. украинци(Голодомоп) и настаниха в домовете им руснаци, които изпълзяха от землянките си в Русия. В Крим депортираха всички кримски татари и отново раздадоха жилищата им на по-руси хора. Само, че в други области на Украйна не може да им се отвори парашутчето защото са малцинство. В Донецк са по-малко от 38% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Ако има нещо хубаво в разделянето на Украйна е, че след 10 г. ще можем да сравним коя Украйна про-Руската или про-Западната е по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
abdul
преди 10 години
Гъ(а)з глава затрива, да знаиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 8
albobo76
преди 10 години
Как няма да са про-Руски? - Русия им обещава газ на половин цена и удвояване на пенсии и заплати - справка Крим, а МВФ - удвояване цената на газа, данъците и орязване пенсиит еи заплатите на половина, за да им даде заем, уж да не фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още