fallback

Меркел: ЕС и Япония създават зона за свободна търговия догодина

Споразумението ще бъде от голямо значение за експортно ориентираната Германия, посочи канцлерът

17:38 | 30.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преговорите за подписване на споразумение за създаване на зона за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Япония трябва да бъдат завършени през 2015 г. Това заяви в Берлин германският канцлер Ангела Меркел, която проведе официална среща с японския премиер Шиндзо Абе.

Такова споразумение "ще бъде от голямо значение за Германия", чиято икономика е до голяма степен експортно ориентирана, подчерта Меркел, цитирана от DPA.

"2015 г. ще бъде една добра година за подписване", добави тя. Канцлерът обяви също, че през следващата година ще направи официално посещение в Страната на изгряващото слънце.

Ръководителят на японското правителство Шиндзо Абе продължава да е ангажиран с европейската си обиколка, през която той ще посети водещите страни на континента – Великобритания, Португалия, Испания, Франция и Белгия. По-късно през днешния ден той ще бъде приет и от президента на Германия Йоахим Гаук.

В последните месеци преговорите между Брюксел и Токио за създаване на зона за свободна търговия се забавиха. Причината за това ще бъде обсъдена по време на посещението на Абе в Белгия на 7 май.

Преговорите между ЕС и Япония започнаха през май миналата година. Тогавашният план бе за финализиране на споразумението в рамките на срок от 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още