IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и Япония са пред споразумение за свободна търговия

Сделката ще намали цената на австралийското месо за японците и на японските автомобили за австралийците

17:15 | 07.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия и Япония са пред споразумение за свободна търговия

Австралия и Япония ще подпишат скоро споразумение за свободна търговия, което ще понижи значително митата върху някои стоки. За това се договориха на официална среща в Токио японският премиер Шиндзо Абе и австралийският му колега Тони Абът, който е на официално посещение в Страната на изгряващото слънце, съобщава ИТАР–ТАСС.

"Oчакваме споразумението да засили нашето икономическо партньорство с Япония", отбеляза Абът след срещата. Според очакванията официалният документ ще бъде подписан още през юли тази година по време на посещението на японското правителство в Австралия.

По силата на споразумението Япония ще закупува при преференциални тарифи земеделски продукти от Австралия. Традиционна популярност в страната заема австралийското говеждо месо. Към момента митото е особено високо, достигайки цели 38,5%. Очаква се равнището да бъде смъкнато до 19,5-23,5% в зависимост от вида на продукта.

Канбера от своя страна се съгласи да премахне таксата от 5 на сто, прилагана при доставките на японски автомобили за Австралия. Очаква се това да намали средната цена на японските коли с около 1 500 щатски долара.

Австралийците харчат по около 6,8 млрд. долара на година за японски автомобили. Според прогнозите на правителството общата спестена от гражданите сума по това направление ще достигне 340 млн. долара за година.

Споразумението на Австралия е второто по рода си в последните месеци. По-рано правителството в Токио постигна подобна договорка и с властите в Южна Корея. Официалното финализиране на сделката ще бъде направено утре в Сеул.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Почти съм готов да се обзаложа, че ще се намерят "доброжелатели", които да се постараят да вбият клин между Австралия и Япония. Помнете ми думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още