IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лета и Обама форсират създаването на свободна икономическа зона

Търговското и инвестиционно партньорство между САЩ и ЕС ще е най-голямата зона за свободна търговия в света

17:35 | 18.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лета и Обама форсират създаването на свободна икономическа зона

Италианският премиер Енрико Лета настоява за сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ до края на 2014 г., поясни самият министър-председател след срещата си с американския президент Барак Обама във Вашингтон.

„Целта е споразумението да бъде сключено по време на италианското председателство на ЕС“, каза Лета. Италия ще бъде начело на ЕС до края на декември 2014 година, припомня DPA.

Планираното "търговско и инвестиционно партньорство“ ( TTIP ) трябва да насърчава растежа в ЕС и САЩ и да създаде стотици хиляди нови работни места. С около 800 милиона граждани това би могло да се превърне в най-голямата зона за свободна търговия в света.

Целта е да се намалят митата средно с четири процента и да се разработят общи стандарти за търговия. Преговорите за изготвяне на споразумението започнаха през юли във Вашингтон и според експерти ще отнемат около година.

Преговорите се следят внимателно и от Швейцария. По време на посещението си в Брюксел в четвъртък министърът на икономиката Йохан Шнайдер-Аман заяви, че споразумението би означавало голямо предизвикателство за Швейцария. Съществуват опасения, че взаимните тарифни отстъпки между ЕС и САЩ може да повлияят неблагоприятно на швейцарските компании. През последните години Швейцария водеше неуспешни преговори за споразумения за свободна търговия както със САЩ, така и с ЕС.

Вижте подробности в материала на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Интересно рамката по която ще действа бъдещата зона, дали ще налага промени в съществуващите политики (както на щатите, така и на ЕС) за дотация/субсидии на определени сектори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още