IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер на Австралия обеща да спаси икономиката

На Тони Абът ще му бъде трудно да спази обещанията си за понижаване на данъци и инвестиции в инфраструктура и същевременно да постигне излишък

14:12 | 09.09.13 г.
<p>
	Новият австралийски премиер Тони Абът. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият австралийски премиер Тони Абът. Снимка: Ройтерс

Новият премиер на Австралия Тони Абът заяви, че неговата консервативна администрация ще действа бързо за понижаване на данъците и в подкрепа на забавящата се икономика, тъй като дълго задържалият се бум в добивната индустрия замира, съобщи американското издание Wall Street Journal.

През почивните дни Австралия избра първото си консервативно управление от 6 години – Либерално-националната коалиция. Лейбъристите на Кевин Ръд претърпяха най-тежката си загуба от десетилетия.

Придържайки се към мотото на своята кампания, което му осигури победата на изборите, Абът използва първия си ден на поста, за да повтори обещанието си да премахне непопулярния данък върху въглеродните емисии и да ограничи увеличаващия се брой на търсещите убежище в страната.

„Хората очакват с пълно право, че новото правителство ще изгради една силна и процъфтяваща икономика“,  посочва се в съобщение на Абът. „Една от първите точки в програмата за бизнеса е премахването на въглеродния данък“, добавя той.

Новият премиер обеща да вложи милиарди в изграждането на нови пътища с цел стимулиране на растежа, макар да му се налага да търси начини за свиване на правителствените разходи и изплащане на задълженията. Либерал-националите обещаха да премахнат и извънредния данък за добивната индустрия, въведен от бившия премиер Кевин Ръд, който трябваше да ограничи „прекалените“ печалби на част от компаниите за добив на желязна руда и въглища.

Абът призова също да бъдат подпомогнати изнемогващите производители чрез премахването на други данъци и смекчаване на бюрокрацията.

Процесът по съживяването на икономиката обаче може да се окаже по-тежък, отколкото би искал Абът. Икономическият ръст се забави от бясното темпо, достигнато във връхната точка на бума в добивната индустрия, и се очаква да отслабва още, тъй като търсенето на суровини от страна на Китай намалява в унисон със забавянето на икономиката там.

Официалните данни сочат, че австралийската икономика, чийто брутен вътрешен продукт достига 1,5 трлн. щатски долара, се е разширила с 2,6% през второто тримесечие на годишна база спрямо 3,7% през периода април-юни 2012 г. и 4,4% през първите 3 месеца на настоящата година.

Централната банка на страната, която в началото на август свали основната си лихва до рекордно ниските 2,5%, за да стимулира икономиката, наскоро понижи прогнозата си за икономическия растеж за тази година, предчувствайки предстоящото забавяне.

Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още