IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните перспективи пред австралийския долар

Зависимостта на австралийската икономика от развитието на Китай може да ѝ повлияе негативно в дългосрочен план

15:01 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мрачните перспективи пред австралийския долар

На фона на продължаващата загуба на позиции от страна на австралийския долар спрямо щатския му съименник, някои анализатори отбелязват наличието и на други валути, които могат да бъдат припознати като добър залог срещу "Австралиеца", пише CNBC.

Ед Понси, управляващ директор на инвестиционния посредник Barchetta Capital Management, отбеляза, че заемането на къси позиции на австралийския долар спрямо канадските пари може би е по-изгоден ход с оглед на възможността щатската валута да отбележи известно отстъпление след публикуването на данните за заетостта в САЩ по-късно днес.

"Успешната търговията в момента е AUD/CAD", заяви Понси. "Замислете се - Австралия доставя на Китай, Канада доставя на САЩ. В конкуренцията между Вашингтон и Пекин лично аз залагам на САЩ", допълни експертът.

Страховете от забавянето на китайската икономика - най-големият търговски партньор на Австралия, повлияха и на "Австралиеца" в последните месеци. Колебливостта бе подпомогната и от пониженията на лихвените нива от централната банка на Австралия, както и от неясните сигнали относно бъдещето на монетарната политика на САЩ.

Пол Макъл, главен валутен стратег за Азия в HSBC, също подкрепи продажбата на австралийски долари спрямо канадските им съименници, потвърждавайки по-добрите перспективи с оглед на засилването на икономиката на САЩ.

"Подобрението на американската икономика вероятно ще окаже положително влияние и върху Канада", отбеляза Макъл. "Дори и последните данни за заетостта в Канада изглеждат доста оптимистично, така че аз съм на мнение, че има логика в продажбата на австралийския спрямо канадския долар", допълни още анализаторът.

Канадските правителствени данни от края на юли показаха, че страната е добавила 8500 работни места през май, или с почти 1% повече спрямо година по-рано.

Лаконичните коментари от Австралийската централна банка тази седмица повдигнаха очакванията за намаляване на лихвените проценти на предстоящата през следващата седмица среща. Това би изпратило "Австралиеца" още по-надолу спрямо основните конкуретни валути.

Австралийската валута отбелязва повече от 10-процентов спад спрямо канадския долар от началото на годината. Само през тази седмица понижението е с близо 3 на сто до ниво от 0,9223.

"Австралиецът" отстъпва солидно през тази година и спрямо зелените пари – с 14%. Само през тази седмица понижението е почти 4%, което изпрати австралийската валута на 3-годишно дъно в петъчната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още