IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар стана обект на масови разпродажби

През последните месеци австралийският долар се намира в дефанзивна позиция в основните си кръстосани курсове

10:30 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийският долар стана обект на масови разпродажби

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар потъна във вторник, след като рано тази сутрин председателят на централната банка на Австралия каза, че очаква местната валута да продължи да поевтинява и че все още има място за допълнително редуциране на основния лихвен процент в страната.

Коментарите на председателя на централната банка Глен Стивънс станаха причина за масовите разпродажби на австралийския долар, който по времето на азиатската търговска сесия днес изтри 1,4% от стойността си спрямо щатския долар. Двойката AUD/USD, която приключи вчерашната сесия в нивата около 0,9200, се търгува при 0,9070 и продължава да поевтинява по посока на близо тригодишното дъно при 0,9000, до което потъна в средата на този месец.

През последните месеци австралийският долар се намира в дефанзивна позиция в основните си кръстосани курсове на фона на съмненията около възстановяването на австралийската икономика и края на миннодобивния бум в страната. Последните макроикономически данни показаха, че равнището на безработицата се е влошило през юни и дори се е върнало на най-високите си стойности от септември 2009 г. насам. В същото време по-ниският брой на разрешителните за строеж могат да се тълкуват като признак за проблеми в строителния сектор, а като цяло доверието на бизнеса в местната икономика остава песимистично през второто тримесечие на годината.

На този фон вероятността от намаляване на основния лихвен процент остава висока. За разлика от централните банки на другите развити страни, Австралийската банка има достатъчно място за маневри в монетарната си политика и вероятно тя ще се възползва от това предимство още при следващото си редовно заседание. На 6-ти август основният лихвен процент ще бъде свален с 25 базисни пункта до 2,5%, сочат предварителните прогнози, още повече, че днешните коментари на председателя Глен Стивънс също бяха насочени в тази посока.

Свободното падане на австралийската валута стана причина за ръстове при щатския долар, който през последните часове успя да натрупа широка подкрепа и да потърси корекция на загубеното срещу еврото и британската лира. Двойката EUR/USD се търгува тази сутрин при 1,3250, отдалечавайки се от едномесечния връх при 1,3296, който бе формиран в петък.

Няколко изключително важни събития до края на седмицата трябва да определят посоката на пазара. Днес стартира двудневната среща на Федералния резерв на САЩ и основната тема отново ще бъдат финансовите стимули. Малко по-късно през седмицата централните банки на Англия и Еврозоната също ще разгледат монетарната си политика. В петък ще бъдат публикувани данните за юлската заетост и равнището на безработица в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3258; Връх – 1,3295; Дъно – 1,3237; Затваряне – 1,3262

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която двойката начерта на 10-ти юни продължава да работи в подкрепа на еврото. Текущата цел остава зоната над 1,3300, с която еврото не може да се справи вече в трета поредна сесия.

Забавянето на възходящия импулс дава известно предимство на щатския долар, който ще опита да формира по-дълбока корекция до края на седмицата.

GBP/USD

Отваряне – 1,5361; Връх – 1,5413; Дъно – 1,5328; Затваряне – 1,5339

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още