IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отбелязва 10 години от най-голямото си разширяване

Европа е станала по-силна, по-богата и по-безопасна – икономически, политически и културно, според Жозе Мануел Барозу

16:32 | 01.05.14 г. 1
ЕС отбелязва 10 години от най-голямото си разширяване

Европейските институции отбелязаха 10-та годишнина от най-голямото разширяване на Европейския съюз (ЕС) в най-новата история на блока, съобщава ДПА.

На 1 май 2004 г. десет нови държави се присъединиха към ЕС - Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения.

“Присъединяването им към ЕС облагодетелства и новите, и старите държави-членки. Разширяването насърчи растежа и повиши жизнените стандарти в присъединяващите се страни”, коментира еврокомисарят по разширяването на общността Щефан Фюле.

И макар Брюксел да отбелязва разширяването на ЕС като успех, истинският отговор вероятно ще дойде на предстоящите избори за Европейски парламент, отбелязва информационната агенция. Заради безпрецедентната криза се засилват антиевропейските и популистки партии, като очакванията са те да вземат 20-25% от гласовете.

Според председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу Европа е станала по-силна, по-богата и по-безопасна – икономически, политически и културно, в сравнение с преди 10 години.

“Разширяването направи ЕС най-големият единен пазар в света. Увеличеният търговски обмен между държавите-членки доведе до създаването на нови работни места, нови инвестиции, по-голям растеж. Разширяването засили и тежестта на Европа в света”, коментира Барозу.

Фюле допълни, че “разширяването е ДНК-то на Европа”. “Това е ключова политика на ЕС и най-мощният инструмент за трансформация, който служи като силен стимул за реформи. Разширяването е също така най-ефективният и мощен инструмент, който имаме за укрепване на сигурността”, допълва той.

Еврокомисарят подчертава, че само за шест години (2002-2008 г.) новите държави-членки са генерирали над 3 млн. нови работни места. Германският износ за 12-те страни, присъединили се след 2004 г. (включително България и Румъния, които влязоха в ЕС през 2007 г.), почти се е удвоил, а износът на Великобритания е нараснал с 50%.

Разширяването на ЕС също така е генерирало допълнителни приходи в размер на 11 млрд. евро за Холандия и е спомогнало за разширяването на брутния вътрешен продукт (БВП) на Австрия с 0,4% годишно от 2004 г. насам.

Фюле подчертава, че очаква процесът по разширяването на ЕС да продължи, заедно със задълбочаването на интеграцията между държавите в блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Dimat
преди 10 години
Че най-голямото разширяване не стана ли с приемането на Хърватия,а то колкото и да го мисля,не беше преди 10 години,а няма даже и една.Големи математици са тези от А-в-Ропата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още