IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Германия трябва да помогне повече за възстановяването в Европа

Необходимо е Берлин да осъществи значително повече инфраструктурни проекти през следващите 4 години, посочиха от фонда

11:33 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Германия трябва да помогне повече за възстановяването в Европа

Германия трябва да помогне на останалата част от борещите се за възстановяване икономики в еврозоната, посъветваха най-голямата икономика на Стария континент от Международния валутен фонд (МВФ). Освен това Берлин трябва да осъществи значително повече инфраструктурни проекти през следващите 4 години, отколкото обеща досега, предава The Wall Street Journal.

Препоръките идват, след като правителството на канцлера Ангела Меркел, което встъпи в длъжност през декември миналата година, обеща да отпусне през следващите четири години допълнителни средства за инфраструктура в размер на едва 5 млрд. евро.

Най-голямата икономика в Европа за пореден път бе изправена и пред призив от страна на МВФ да помогне на страните от еврозоната да направят повече, за да стимулират растежа си.

"Решението на правителството за увеличаване на разходите в тази област е добре дошло, но сумата е малка в сравнение с прогнозираните нужди. Допълнителни инвестиции до 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) могат да бъдат финансирани, без да се нарушават фискалните правила. Те биха имали незначително влияние върху съотношението на дълга към БВП", посочи международната институция.

"Такава програма би осигурила постоянно увеличение на БВП и ръст на частните инвестиции, а също би стимулирала и растежа в останалата част от еврозоната", отбеляза фондът.

Препоръката се изразява в допълнителни разходи в размер до 14 млрд. евро само за тази година предвид факта, че номиналният БВП на Германия нарасна до над 3,4 трлн. евро през миналата година.

Германската икономика се намира в стабилно състояние, като правителството прогнозира ръст от 1,8% през тази година и 2% през 2015 г. През първото тримесечие на годината най-голямата икономика в Европа се разшири с 3,3% на годишна база в ​​сравнение със средно увеличение от 0,8% в 18-те страни от еврозоната.

"Политиките следва да се фокусират върху увеличаване на растежа в Германия, като същевременно се подкрепя и възстановяването в еврозоната", заяви базираният във Вашингтон фонд.

Организацията посочи също, че ниските лихвени проценти са спомогнали за повишаване на жилищните инвестиции. Въпреки това според експертите към момента не съществува заплаха за финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още