fallback

Всеки ден ЕС внася енергийни източници за 1 млрд. евро

Страните от общността внасят почти 90% от петрола и 66% от природния газ, които потребяват

08:17 | 22.05.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ежедневно страните от ЕС внасят енергийни източници на стойност 1 млрд. евро, сочат разчетите на Европейската комисия. Tова изчисление е направено, след като през март Брюксел започна подготовката на стратегията за намаляване на енергийната зависимост.

А към днешна дата тя е голяма – вносът на енергия съставлява малко над 53,4% от потребяваната енергия в ЕС. Макар и последните години да са кризисни, т.е потреблението би трябвало да намалява, зависимостта непрекъснато расте. По данни на Евростат през 2002 година например 47% от енергийните ресурси са били вносни. През 2009 година внесените енергийни източници съставляват 53,7% от потребяваните.

Една от най-големите зависимости днес се наблюдава по отношение на петрола – почти 90% от него е внос. Вносът на природен газ е в рамките на 66% от потребяваното, а на твърдите горива (въглища) – 42%. По отношение на ядреното гориво също има не малка зависимост – 40% от потребяваните количества са вносни.

Русия е сред основните източници на горива за ЕС. През 2013 година 42% от внесения в страните от общността природен газ са от Русия. По отношение на петрола делът е 33%. Сред останалите източници на природен газ за ЕС са Алжир, Либия и Катар.

По данни на Евростат за 2012 година енергийната зависимост на България е доста под средното за ЕС ниво, но това е само благодарение на факта, че изнасяме енергия, както и заради ниската зависимост от вноса на твърди горива (21,4% от потреблението е внос). Статистиката обаче показва, че 83% от потребения природен газ са внос. Същото се отнася и за почти 97% от потребявания петрол.

Сред основните решения на проблема „енергийна зависимост“, сочени от ЕК до този момент, е подобряване на енергийната ефективност, което да свие и потреблението на енергийни ресурси. Другото решение е „зелената“ енергия. По последни данни през 2012 година 14,1% от крайното енергийно потребление се произвеждат от възобновяеми източници. Зелената енергия носи не само независимост за ЕС, но и отговаря и на очакванията за устойчиво и екологично развитие на икономиката, което имат част от европейците.

Днес 50% от електричеството се произвежда по технология, при която не се отделя въглероден диоксид. Става въпрос не само за ВЕИ-мощностите, но и за ядрените централи. Високата цена, която има електричеството от възобновяеми източници обаче на този етап се оказва пречка пред по-масовото развитие на сектора. Притесненията относно технологии пък спъват изграждането на ядрени централи, чието производство реално е екологично чисто (без емисии СО2).

Политиката за намаляването на енергийната зависимост тепърва ще бъде изработена от експертите в Брюксел. Стратегията трябва да бъде написана до средата на юни и обсъдена от Европейския съвет (лидерите на страните от ЕС) на 26-27 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още