IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Белгия подаде оставка

Социалистическата партия остана втора на изборите за Федерален парламент и четвърта на европейските избори

15:39 | 26.05.14 г.
<p>
	Премиерът на Белгия Елио ди Рупо е подал оставката си при крал Филип. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Белгия Елио ди Рупо е подал оставката си при крал Филип. Снимка: Ройтерс

Правителството на Белгия подаде оставка заради резултатите от изборите в неделя, съобщава Ройтерс.

Премиерът Елио ди Рупо е депозирал оставката си при крал Филип. Той е приел оставката на ди Рупо и е започнал политически консултации, които ще продължат до утре. По негова молба правителството временно ще продължи да изпълнява задълженията си.

Социалистическата партия, чийто член е ди Рупо, завърши втора на изборите за Федерален парламент с подкрепа под 12 на сто. На регионалните избори партията е първа с 31% от гласовете, но на евроизборите завърши четвърта с под 11%.

Победител на парламентарните избори, които се проведоха едновременно с европейските, е опозиционната N-VA (Нов фламандски алианс). Партията си осигури около една трета от гласовете във Фландрия – икономическият двигател на страната, където живеят около 60 на сто от белгийците, като обеща да трансформира Белгия в конфедерация на отделните лингвистични региони, давайки повече правомощия на регионалните правителства.

Партията на ди Рупо все пак остава най-голямата политическа сила във френскоговорящата половина на Белгия въпреки загубата.

Очаква се крал Филип да даде мандат на N-VA да води преговорите за ново коалиционно правителство. Това обаче изправя Белгия пред месеци на несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още