IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж обвърза глобата за BNP Paribas с търговските преговори между ЕС и САЩ

Санкцията е не само несправедлива, но и несъразмерна, твърди френският президент Франсоа Оланд

17:49 | 05.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Париж обвърза глобата за BNP Paribas с търговските преговори между ЕС и САЩ

Франция предупреди, че евентуална американска глоба за най-голямата банка на страната BNP Paribas може да засегне преговорите, които ЕС и САЩ водят по трансатлантическа търговска сделка, предаде Bloomberg.

Едва преди няколко дни стана ясно, че американското правосъдно министерство настоява френската банка BNP Paribas да плати глоба от над 10 млрд. долара заради нарушаване на санкциите, наложени срещу Иран и други държави. Потенциалната висока глоба обаче може да засегне преговорите между ЕС и САЩ, предупреди днес френският президент Франсоа Оланд по време на срещата си с американския си колега Барак Обама.

Американските власти „трябва да са напълно наясно с всичко, което е заложено на карта от една санкция, която ще бъде не само несправедлива, но и несъразмерна и с последици отвъд една френска банка. Други банки биха могли да станат също цели на подобни глоби, да бъдат подложени на риск, на съмнения, и така да възникнат подозрения за стабилността на финансовата система на Европа", заяви по време на пресконференция в рамките на срещата на Г7 в Брюксел Оланд.

Френският президент планира да използва работна вечеря в Париж с Обама в четвъртък, за да обсъди със своя американски колега потенциалните американски санкции срещу BNP Paribas, която през миналата година е отчета нетна печалба от 4,83 милиарда евро (6,6 милиарда долара). Кредиторът задели провизии за 798 млн. евро срещу възможни санкции заради нарушаване на американското законодателство, с които да плати обезщетения на засегнати страни. Двамата лидери ще вечерят в ресторант в Париж, преди Оланд да приеме за втора вечеря в Елисейския дворец руския президент Владимир Путин.

В тона на Оланд заговори и френският финансов министър Мишел Сапен. „Всички ние трябва напълно да зачитаме независимостта на съдебната система. Ние обаче сме и партньори с отношение на доверие и това доверие не трябва да се нарушава", е заявил пред Monde френският финансов министър.

„Това би могло да засегне водените преговори по споразумение за свободна търговия", посочва министърът. Сапен допълва, че определен брой служители на банката, замесени в трансакциите, които са обект на разследване в САЩ, са били уволнени.

По-рано днес и холандският финансов министър Йерун Диселблум се изказа срещу ескалацията на американските глоби за банките, което според Bloomberg e първи знак за подкрепа за френските си партньори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 9 години
Един *** си прави с Русия и Франция каквото си иска! Между другото така и трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Е да Сигурно тези определен брои служители които са били уволнени са извършвали транзакциите за Иран в нарушение на американските закони без знанието на директорите на тези банки Не ме карайте да се смея *** директори със многомилионни бонуси са знаели прекрасно за тези нарушения но са си затваряли очите защото печалбите са били значителни а от там и бонусите за тях Сега Оланд се прави на истински социалист и иска да защити банките въпреки че прекрасно знае че те са главните виновници за кризата от 2009 г която направи стотици милиони европейци нещастни Всички са навързани като черва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още