IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лисабон ускори вътрешните рокади в Banco Espirito Santo

Данъкоплатците няма да бъдат задължени да понасят загубите на частни дружества, посочи португалският премиер Педру Пасуш Коелю

11:39 | 14.07.14 г. 2
Лисабон ускори вътрешните рокади в Banco Espirito Santo

Централната банка на Португалия разпореди незабавното назначаване на нов главен изпълнителен директор и други членове на Борда на Banco Espirito Santo (BES) – заемодателят, който през миналата седмица предизвика разпродажби на европейските фондови пазари.

Ходът на португалските власти бе ускорен с две седмици. Според информациите подмяната на ръководители ще застигне както BES, така и компанията майка Espirito Santo – най-големият акционер в кредитора.

В изявление централната банка инструктира BES да проведе извънредна среща на Борда и да избере Витор Бенто, един от уважаваните португалски икономисти и ръководител на предприятие, за нов главен изпълнителен директор на банката с незабавен ефект.

Акциите на BES поевтиняха с повече от 36 на сто през миналата седмица на фона на опасенията за ситуацията в Espirito Santo, след като компанията майка пропусна срокове за обслужване на част от дълговете си.

Въпреки че практическото им назначение ще стане факт веднага, Бенто и новият екип вероятно ще поемат официално ръководството на институцията след края на извънредното събрание на акционерите на 31 юли. Тогава Рикардо Еспирито Санто Салгадо – изпълнителен председател на BES в последните 22 години, ще се оттегли заедно с останалата част от Борда.

Жоао Морейра Рато, който в момента ръководи Агенцията за държавните задължения на Португалия, ще бъде новият главен финансов директор на BES, наследявайки на поста Хосе Онорио, предава Financial Times (FT).

По-рано в неделя министър-председателят на Португалия Педру Пасуш Коелю заяви, че данъкоплатците няма да спасяват проблемни частни банки. По този начин стана ясно, че държавна подкрепа за BES няма да има.

По думите му "частните фирми трябва да понесат последствията от лошите сделки, които правят. Данъкоплатците няма да бъдат задължени да понасят загубите на частни дружества".

През миналата седмица банкер, който е работил тясно с банката, посочи пред FT, че BES вероятно има недостиг на капитал от 2-3 млрд. евро. Според него най-вероятната развръзка е някакъв вид държавна помощ, тъй като частно подпомагане ще отнеме твърде дълго.

По думите му възможно е спасяване на банката в кипърски стил, при което необезпечените кредитори на BES и някои големи депозанти може да трансформират вземанията си в капитал. "Това обаче не би било толкова приемливо политически, колкото традиционно спасяване", уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още