fallback

След трагедията с MH17 заваляха разнопосочни обвинения

Ако се потвърди, че самолетът е паднал заради човешка намеса, това ще означава силен външен натиск за приключване на конфликта в Източна Украйна

10:18 | 18.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател

Разнопосочни обвинения отправиха Вашингтон и Москва по повод катастрофиралия над Украйна малазийски пътнически самолет с 283 пътници и 15-членен екипаж  на борда.

Представители на американските тайни служби твърдят, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух“, без да уточняват дали тази ракета е била собственост на руските военни, на проруските сепаратисти, или на украинската армия. Украйна, която също разполага с такива оръжия, заяви, че в нито един момент от конфликта не е ползвала такива ракети.

„По определен начин всички пътища водят към руснаците“, казва американски служител, цитиран от Wall Street Journal.

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви директно, че самолетът на Malaysia Airlines е бил свален в Украйна. „Това не е инцидент, взривили са го в небето", цитира го Ройтерс. 

Правителството на САЩ излезе с изявление, в което остро критикува Москва. „Този инцидент се случи в контекста на кризата в Украйна, която се подгрява от руската подкрепа за сепаратистите - включително с оръжия, оборудване и обучение", се казва в документа. Белият дом призова за прекратяване на огъня, което ще позволи търсенето на улики в останките, за да се изясни причината за катастрофата.

По време на среща с представители на руското правителство в дома му в покрайнините на Москва руският президент Владимир Путин заяви, че „тази трагедия никога нямаше да се случи, ако в областта имаше мир, ако военните операции в югоизточната Украйна не бяха подновени".

„Този случай не е катастрофа. Това е терористичен акт“, написа говорител на украинския президент Петро Порошенко в официалния Twitter канал на държавния глава.

Във Facebook профила си съветникът на украинския военен министър Антон Герашенко обвинява проруските сепаратисти в Източна Украйна, че са свалили пътническия самолет с помощта на ракетен комплекс "Бук", който им е бил даден от Русия. След това обаче самите сепаратисти отрекоха това, като посочиха, че небето над Донецк и Луганск е затворено за пътнически полети, а те нямат капацитета да свалят самолети на такава височина. Те обвиниха украинската армия, като заявиха, че най-вероятно украински самолет е свалил пътническия полет.

Наскоро обаче самите бунтовници се похвалиха с нови придобивки, сред които и подобен вид ракети, пише WSJ. А в последните няколко дни в областите, където се водят битки с бунтовниците, бяха свалени два украински военни самолета - Ан-26 и СУ-25, като украинските военни твърдят, че атаката е дошла от руска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още