IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофата на самолета над Украйна - "грешка" или "йезуитски план"

Неизбежно отношенията между Русия и САЩ ще се изострят още повече, смятат анализатори

09:03 | 18.07.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Катастрофата на самолета над Украйна - "грешка" или "йезуитски план"

Според Киев катастрофиралият вчера над Източна Украйна малайзийски пътнически самолет е бил атакуван погрешка от сили на непризнатата "Донецка народна република" (ДНР), обявили по същото време, че са свалили украински Ан-26. Зенитни ракети "Бук", способни да свалят високо летящи цели, имат обаче и двете страни в украинския въоръжен конфликт - и централната власт, и сепаратистите, пише руският в. "Комерсант".

Опълчението на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна няма на въоръжение зенитни комплекси "Бук", заяви вчера за ИТАР-ТАСС пресслужбата на съседната "Луганска народна република". Според цитирани в изданието киевски представители обаче войските на ДНР разполагат с "Букове", иззети от местни поделения.

Западът е склонен да смята за виновници сепаратистите, е заявил дипломатически източник на "Комерсант" от страна членка на НАТО и припомнил изявления на отцепниците от края на юни, че са превзели поделение на украинската ПВО, въоръжено с комплекси "Бук".

Ако данни от космическото разузнаване потвърдят тази версия, вината за станалото ще бъде хвърлена и върху Русия, обвинявана от САЩ и ЕС, че подпомага бунтовниците, намекнал източникът.

Украинският експерт Игор Левченко твърди, че правителствените сили също имат такива ракети в района, но "със сигурност не биха ги използвали срещу пътнически лайнер". Това е само версия, коментира "Комерсант", припомняйки за сваления от украинската армия по време на учение през 2001 г. руски Ту-154, когато загинаха 78 души.

"РБК дейли" описва възможните политически последици от инцидента и цитира политолога акад. Алексей Арбатов, настояващ трагедията да бъде обсъдена на спешно заседание от Съвета за сигурност на ООН и да се формира международна комисия за разследването й. По искане на Лондон тази вечер ще се състои извънредно открито заседание на Съвета за сигурност във връзка с катастрофата, съобщиха вече осведомителните агенции.

Ако се докаже, че самолетът е бил свален от сепаратистите с оръжия, доставени от Русия, последиците може да са доста сериозни, но няма да се стигне до военна конфронтация. "Поводът не е такъв, че Западът да нападне една ядрена свръхсила", прогнозира Арбатов.

Неизбежно обаче отношенията между Русия и САЩ ще се изострят още повече, предупреждава той. В случай на нова студена война "последиците за Русия ще са много по-тежки, отколкото бяха навремето за Съветския съюз, защото Русия не е глобална свръхдържава", отбелязва Арбатов. И изразява надежда, че трагедията "ще накара най-сетне всички страни да сключат дългосрочно примирие и да спрат безсмислената конфронтация".

Остава неясно как така Боингът се е озовал над територия, където се водят бойни действия - и защо авиодиспечерите не са предотвратили потенциално опасната ситуация, подчертава "Росийская газета".

"Вечерняя Москва" нарича случая "страшна мозайка", зад която "прозира някакъв жесток, досущ йезуитски план. Който може би повтаря полския сценарий от 1939 г.".

"Преоблечени с полски униформи и цивилно облекло (за да се представят за националисти от Силезия) германски войници сами нападнаха тогава обекти на Германия, създавайки, ако използваме термин от римското право, casus belli. Сиреч повод за война. И щом Русия не реагира на системните вече обстрели срещу нейна територия, на нахлулите украински бойни машини на пехотата и постоянните провокации по КПП-тата, може би нашите "заклети приятели" са решили да опитат нещо друго и да налеят масло в огъня на антируската истерия. Какво са 300 живи души, щом става дума за геополитика. Те са оперирали и с къде по-големи цифри: Ирак, Сирия, Афганистан . . .", пише столичният всекидневник.

"В катастрофата с малайзийския Боинг загинаха деца. Много деца. Зная, че не ги е убила моята Родина", заявява коментаторът на вестника Александър Хохлов.

"Този Боинг може да стане "ерцхерцог Фердинанд" на 21-и век", напомня той убийството на австрийския аристократ през 1914 г., послужило като претекст за Първата световна война.

Днес "въвличат Русия във война. С всичките сили на мощна Америка и с блеенето на физически и интелектуални дегенерати от трибуните на ЕС, със санкции и провокации", заключава наблюдателят на "Вечерная Москва".

(БТА)

Още международни новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
БЪГНАЛА СЕ Е СИСТЕМАТА. ПАК РЕЖЕ ОТ КОМЕНТАРИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Едно е да се подпали плевня, друго е да се гаси. А, ако горският току ходи да пали фитили с/у едного и с/у другиго? Не бе изгодно Украйна да се приобщава към евразийския съюз, не бе изгодно да се присъедини към ЕС...защо? Ами, много, ама недопустимо много добри се очертаваха отношенията в района, увеличена европейска конкурентоспособност, от която да страдат американските търговски интереси, цената на газа за Украйна спадна с 200 долара, в очакване да се случат тези добрини за Европа......И Украйна пламна. Ама слабо гор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Каквато и да е истината, сигурното е че взаимните обвинения едва сега започват.Дневник на партизанина:Ден първи: нападнахме мандра, ядохме много кашкавал.Ден втори: жандармерията ни подгони, сражаваме се в гората.Ден трети: горският дойде и изгони всички.Май е време да дойдат горските. Все пак точно две телефонни обаждания могат да спрат конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Сепаратистите не са завземали украински зенитно-ракетни комплекси, заяви в интервю за в. Украинска правда главният прокурор на източноевропейската държава Виталий Ярема. По-рано Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, съобщи самолетът е бил свален със зенитно-ракетен комплекс Бук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
Неведнъж бяха излъчвани кадри за присъстващи далеч неславянски "бойци" в подразделения на украинската армия при атаките с/у Донецк и Луганск. като казвам "неславянски", имам предвид, от друга раса, с малко доста по-тъмна кожа и черти на лицето и тялото. не виждам причина да подценяваме способността на тези хора, въоръжени с М16 /в руската и украинската армии такива НЕ СЕ използват/ да могат да овладеят един ЗРК "БУК" и да изстрелят поне една ракета в грешна посока. А, че тя свалила самолет на трета страна, с 300 души - много важно. Особено, ако такива са им били директивите. Не вярвам нито руската, нито украинската армии или дори "сепаратистите" да са го сторили, защото това е изцяло против техните /дори много тесни/ интереси. За мен, намесата идва отвън. да не говорим, че зенитни ракети произвеждат /а сега, и внасят в Украйна/ и други страни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
data
преди 9 години
Путин в изказването си заяви "Отговорността е на Украйна " Демек - знаем че нашите хора свалиха самолета , *** понеже е над украинската юридическа територия - те са виновни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Истинският проблем е защо никой не е затворил въздушното пространство над Източна Украйна за граждански полети? ---истински добър въпрос, след като не спират да тръбят как се водят истински военни действия.тогава остава въпроса, сепаратистите ли са виновни, след като те надали имат възможност да затварят въздушни коридори. Не съм сигурен, че имат кули с диспечери... Или може би са виновни украинските власти? Или може би виждаме пореден задкулисен план на световно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Няма никаква разлика, защото същата система БУК е способна да свали самолет и от 10000 метра височина! Главите на ракетите са самонасочващи се след топлината излъчвана от двигателите на самолетите, но не могат да разпознават разликата между граждански и военни самолети!Версията, че сепаратистите са свалили самолета се потвърждава и от информацията публикувана от руските медии 4 минути след инцидента, че сепаратистите са свалили украински военен самолет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
А бе има малка разлика м/у 6500м и над 10000м!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Ясно е, че е трагична грешка на сепаратистите!Истинският проблем е защо никой не е затворил въздушното пространство над Източна Украйна за граждански полети? Сепаратистите последните дни свалиха няколко украински военни самолета, като единият е бил на 6500 метра височина! Въпрос на време беше да бъде засегнат граждански полет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още