IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: ЕС е готов да затегне санкциите срещу Русия

Британският премиер намекна, че ще бъдат засегнати цели сектори от икономиката на Русия и стоки с възможна двойна употреба в сферата на отбраната

17:41 | 21.07.14 г. 4
Камерън: ЕС е готов да затегне санкциите срещу Русия

Европейският съюз (ЕС) е готов да затегне санкциите срещу Русия заради инцидента, при който беше свален пътнически самолет в Източна Украйна. Това коментира премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от АП, като индикира, че новите мерки ще засегнат цели сектори от икономиката и стоки с възможна двойна употреба в сферата на отбраната.

„По отношение на санкциите – говорих с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента на Франция Франсоа Оланд. ЕС е готов да предприеме допълнителни стъпки и в други области, особено по отношение на някои индустриални продукти, които може да имат двойна употреба и за военни цели“, посочи Камерън, цитиран от Sky News.

През последните дни британският премиер разкритикува някои европейски държави заради нежеланието и неуспеха им да предприемат по-сериозни мерки срещу Русия заради ситуацията в Източна Украйна. Той призова ЕС да се обедини, преди да се е случила „нова катастрофа“.

„Необходима е промяна и страните от ЕС сега трябва да покажат, че са солидарни и да изпратят ясно съобщение на Русия“, коментира Камерън.

В неделя премиерът на Великобритания е разговарял с президента на Русия Владимир Путин. Камерън подчерта, че е припомнил на Путин, че сред загиналите в сваления самолет има и 10 британски граждани.

„Светът днес гледа Русия, гледа Путин и всеки иска да знае, че ще бъде направено всичко, за да се даде достъп до мястото на катастрофата и да се проведе разследване“, посочи още британският премиер.

Брюксел наложи второстепенни санкции на Русия – забрани за пътуване и замразяване на активи, на близки до Путин политици и бизнесмени, включително и от Украйна. ЕС обаче пипа с „кадифени ръкавици“ заради връзките на европейския бизнес с Русия и вероятността от огромни загуби.

Великобритания обаче настоява за по-ефективни и преки санкции за руската икономика – например блокирането на достъпа на цели сектори от руската икономика до европейския пазар.

Освен Великобритания, САЩ също засилват натиска си върху ЕС за разширяване на санкциите срещу Русия, съобщава онлайн изданието EUObserver.com. Призивите идват в навечерието на срещата на министрите на външните работи на държавите от ЕС, която ще се състои утре. Министрите ще обсъдят катастрофата на самолета в Източна Украйна, в която загинаха близо 300 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Съвсем точно си го казал ! Стратегията на щатите по отношение на Русия е вече "закована", а какви "поводи" ще си съчиняват за изпълнение на отделни елементи от тази стратегия, няма и грам практическа тежест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
kaputov
преди 9 години
Имаше една приказка-"Мътиш - не мътиш,ще те ям"Руснаците изнесоха сума ти факти,които навеждат на извод,че украинците са замесени в свалянето на МН17,но никой от САЩ не иска да ги чуе.Решили са си,че трябва да вземат шистовия газ на Източна Украйна и да го продават на Европа и пуделите им се разджавкаха.Нашия "президент" и той се включи в лаенето.Какво е това безочие да обвиняват без никакви факти,или поне не са изнесли такива.Русия засили участието си ве БРИКС,връзките с Китай и ще оцелее въпреки огромния натиск.Ние обаче,пак сме заложили на битата карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 9 години
Островната робовладелска англия тръгва да се паенти на могъща страна по всяко едно отношение Русия.....трябва да си смахнат за да го говориш това...сащ и европа майка си ли търсят в украйна?аз предлагам пък Путин да изпрати послание закачено на ss -17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
"Камерън: ЕС е готов да затегне санкциите срещу Русия"--------------------------Ше затягат, къде ше ходят, щото иначе един Господ знае, какво още може да направят сепаратистите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още