IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мозъчен тръст препоръчва Великобритания да си върне граничния контрол

Няма изгледи имигрантите от България и Румъния да намалеят, предупреждават анализаторите от Civitas

10:42 | 28.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За първото тримесечие на 2014 година 122 хил. души от България и Румъния са започнали работа във Великобритания. За същия период на 2013 година броят им е бил 103 хил.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

За първото тримесечие на 2014 година 122 хил. души от България и Румъния са започнали работа във Великобритания. За същия период на 2013 година броят им е бил 103 хил. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания трябва отново да поеме контрол върху границите си, за да могат да бъдат постигнати целите на правителството за намаляването на имиграцията. Това посочва доклад на мозъчния тръст Civitas, цитиран от британското издание Express.

Страната ни също е спомената в този доклад с думите, че „няма изгледи“ имигрантите от България, Румъния и другите бедни държави от ЕС да намалеят.

„Ръстът на полската икономика вероятно означава, че имигрантите от тази страна ще намалеят, но няма сигнали това да се случва все още. Прогнозите за Южна Европа и бедните държави в Източна Европа като България и Румъния са още по-песимистични и е малко вероятно имиграцията от тези страни да намалее скоро“, посочва докладът.

Правителството на Дейвид Камерън си постави амбициозната задача до май 2015 г. броят на имигрантите в страната да бъде намален до 100 хил. души годишно. В изпълнение на тази политика бяха обявени и мерки, според които новопристигналите граждани на ЕС не могат да получават помощи в продължение на три месеца от своето пристигане, припомня още Express.

Тези действия обаче са описани в доклада на Civitas като недостатъчни и с краткосрочен ефект. Според анализаторите броят на имигрантите във Великобритания ще започне да намалява само ако разликите в заплащането и възможностите за работа в различните части на ЕС се изравнят. Дотогава обаче е „разумно да потърсим промяна в правилата на ЕС, които да ни дадат по-голям контрол“, се казва още в документа, който ще бъде официално публикуван през тази седмица.

Според организацията много британци виждат в правото за свободно придвижване „нарушение на демократичното ни право да контролираме нашите държавни граници“.

Представителите на Консервативната партия в лицето на депутата Питър Боун приветстваха доклада. Самият Боун обяви, че той е „абсолютно точен“. „Хората са бесни заради неограничената имиграция от ЕС. Нямаме свобода на движението с хора от трети страни – абсурдно е да имаме такава със страните от ЕС“, коментира той пред изданието.

От друга страна говорител на вътрешното министерство на Великобритания обясни, че плановете за реформа целят именно намаляването на имиграцията от страни извън ЕС и това ще намали броя на имигрантите с една трета.

От месеци подобни анализи подхранват страховете на британците за работните им места и социалните придобивки. От началото на годината отпаднаха всички ограничения за трудовия пазар в ЕС и прогнозите бяха за силен наплив на граждани от страни като България и Румъния към Острова.

През май доклад на британския статистически институт показа, че има значително увеличение на броя на българите и румънците към страната. Броят на мигрантите обаче е многократно по-малък, отколкото гласяха опасенията на националистическите партии във Великобритания. Според данните на статистиката през 2013 г. 23 хил. българи и румънци са имигрирали на Острова. През 2012 г. броят им е бил 9 хил. 

За първото тримесечие на 2014 година 122 хил. души от България и Румъния са започнали работа във Великобритания. За същия период на 2013 година броят им е бил 103 хил., стана ясно още от данните на статистиката.

Един от най-сериозните мотиви срещу чуждите граждани е, че те заемат работните места на британците. Така младите хора на Острова не могат да реализират своя потенциал. Справка в трудовия портал на ЕС Eures обаче показва, че работодатели от общността са обявили над 2,37 млн. свободни места. 1,01 млн. от тях са за работа във Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 29 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Най бързия и кратък път към висока ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ за БГ трудещите се. Тука има да им обясняват колко са *** и ниско производителни и как едва ли не услуга им правели вземайки ги на работа! Сменя се работодателя и производителността рязко скача. За един ден! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още