IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отразява трудовата миграция в приемащите и изпращащите страни

Негативен ефект от изтичането на мозъци в Европа не се наблюдава, освен в здравеопазването, смята комисарят по трудовите въпроси Ласло Андор

08:50 | 11.02.14 г.
Как се отразява трудовата миграция в приемащите и изпращащите страни

От 2014 година трудовият пазар на Европейския съюз вече е отворен за всички граждани на общността без ограничения. Това положение обаче се оказа крайно неприемливо за някои държави в общността.

Възможността българи и румънци да станат част от трудовия пазар притесни основно обществото и политиците във Великобритания и Германия. В същото време обаче данните на Европейската комисия показват, че няма рязко увеличение на броя на българските и румънските работници в тези две страни.

Основно имигрантите от тези две страни се фокусират върху Италия (37%) и Испания (30%), посочи в своя реч в университета в Бристол европейският комисар по въпросите на трудовия пазар Ласло Андор. Германия избират 12% от трудовите мигрнати от тези две страни, а Великобритания – едва 5 на сто.

Нещо повече - официалните данни на британската статистика показват, че новодошлите българи и румънци в периода 2012/2013 година намаляват с по 21% спрямо периода 2011/2012 година. „За съжаление това не попада в новинарските заглавия тук (Великобритания – бел. ред)“, коментира още Андор.

Комисарят посочва и още една статистика, която също не попада в британските всекидневници. Нивото на заетостта на чужденците, идващи от друга страна в ЕС във Великобритания, е 77%. Специално за румънците и българите този процент е малко по-нискък – почти 75%, но пък за британците е 71%. Това е аргумент, който показва, че повечето хора не идват на Острова, за да се възползват от щедрата социална система.

За целия ЕС статистиката е подобна – 78,2% от имигрантите работят, спрямо заетост от 65,7% за трудоспособното население на приемащата държава.

От друга страна обаче може да възникнат и опасенията, че чужденците заемат местата, на които иначе биха работили британци. Тук данните на мрежата EURES пък показват, че във Великобритания има близо 1,2 млн. свободни работни места.

Свободното движение на работна сила ще направи много по-гъвкав европейския трудов пазар, посочва още Андор в своята реч. Обяснението е просто – трудовите мигранти са склонни да променят местожителството си и при влошаване на ситуацията в приемащата страна да се върнат в своята родина.

Въпросът обаче не е еднозначен - за приемащата държава това означава възползване от подготвени специалисти, без да бъде инвестирано в тяхната подготовка. За „изпращащите“ държави обаче проблемът е много сериозен, защото губят млади хора и добре подготвени експерти. В същото време младите хора пък могат да натрупат опит и нови умения, работейки в други държави и след това връщайки се у дома.

Всъщност данните на ЕК на този етап не показват значителен негативен ефект от „изтичането на мозъци“ в Европа. Много сериозни проблеми обаче се срещат в отделни сектори, като например здравеопазването, както и в селското стопанство.

Имигрантите изпращат и суми на роднините, останали в родната им страна, което също ограничава негативните ефекти. За България сумите са около 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) и това може да се използва за подпомагане на икономическият ръст – инвестиции в образованието или начало на собствен бизнес.

Данните на Европейската комисия показват още, че голяма част от трудовите мигранти в ЕС идват от Централна и Източна Европа (56% през периода 2011/2012 година), но тенденцията е към намаляване на техния дял (68% за периода 2007 /2008 година). В същото време финансовата криза увеличава имигрантите от южните европейски държави – от 11% през 2007/2008 година до 19% през 2011/2012 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още