IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария се раздели заради имиграцията

Разликата между привържениците и противниците на квотите за имигранти е около 30 хил. гласа при преброени 56 на сто от гласовете на референдума

18:59 | 09.02.14 г. 14
<p>
	Правителството и бизнесът се опасяват, че ограниченията пред имиграцията ще са пагубни за икономиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителството и бизнесът се опасяват, че ограниченията пред имиграцията ще са пагубни за икономиката. Снимка: Ройтерс

Швейцарските граждани се разделиха по въпроса за имиграцията. Малко над 50 на сто от гласоподавателите подкрепиха връщането на квотите за имигранти от западноевропейските държави на днешния референдум. Против са гласували 49,7 на сто при преброени около 56 на сто от гласовете, предаде АП.

Засега разликата между подкрепящите и противниците на ограниченията пред имиграцията е около 30 хил. гласа, съобщава телевизията SRF.

Ако окончателните резултати покажат, че болшинството швейцарци подкрепят въвеждането на рестрикции пред свободното движение на граждани от Западна Европа, това може да обтегне взаимоотношенията с Европейския съюз (ЕС). Берн и Брюксел са подписали европейските договори за свободно движение на хора, ограничения в алпийската страната се прилагат единствено за 8-те държави от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС след 2004 г.

Швейцарското правителство предупреди преди дни, че евентуалната подкрепа за ограничаване на свободното движение на граждани от ЕС може сериозно да навреди на икономиката, която все повече разчита на кадри отвън. Може да се окаже обаче, че властите ще бъдат принудени да направят опит да предоговорят споразуменията за свободно движение на хора с Брюксел.

Досега гражданите на държавите от Стара Европа можеха да живеят и работят в Швейцария с много малко формалности. Преди две години страната въведе квоти за имигранти единствено за новите държави-членки в ЕС.

В навечерието на референдума организациите на бизнеса в Швейцария за пореден път предупредиха, че много от имигрантите са от огромно значение за икономиката. Според бизнесът ограничаването на имиграцията ще доведе до ръст на безработицата, включително и сред швейцарците.

“Винаги сме мислели, че аргументът с работните места ще спечели хората. Явно това не е достатъчно”, коментира Урс Швалер, депутат от центристката Християнска народна партия. По думите му правителството ще трябва да сформира дипломатическа офанзива и да обясни на европейските власти, че ръцете му са вързани заради референдума.

Около една четвърт от населението са чужденците, които живеят и работят в Швейцария. Заради рестриктивните закони по отношение придобиването на швейцарско гражданство обаче много швейцарци, които са родени в други държави, също не притежават швейцарски паспорти. Това значително разширява групата, която би била засегната от трудовите ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Щото не можел да качи танковете при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Интересно защо Хитлер не ги е закачал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Те не искат да портят, но американците ги притискат да няма скрити пари. Знаеш ли, примерно, че има споразумение, според което на американски граждани е забранено да им бъде отваряни сметки в Швейцария?... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
абе а да видиме кат на половината свят парите са там, а иначе швейцарците ако продължават да играят курвенската и да портят тоя и оня за парите му, тогава не знам как ще се развие мача ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Да много референдуми ги чакат, нали са "свободни" :))))))))))))))))))))) - но докато изберат правилното и харчат референдуми, отгоре ще ги насочват в правилната посока контролирано: "Жалко, тъй като и Швейцария, и ЕС можеха да извлекат ползи в последните 20 години от по-близките си отношения", казва Георг Луц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Не се радвайте, ще има референдуми докат изберат правилното. Тоз театър сме го гледали :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Браво на Швейцария! Показа, че може да се извади на ЕврЕЙския съюз - средият пръст !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
а тея от инвестора като преписват и превеждат, не знам каде гледат сигурно са взели дипломи от Нов Български в големото междучасие ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
абе да ти кажа и те са си прави не искат *** в държавата си, че и да им плащат на висчкото и от горе да стоят там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
Грую Груев
преди 10 години
рядко *** статия:- Първо, не е разделена за вота, а вече е гласувала ЗА ограничаването на трудовия си пазарIn a referendum mobilised by far-right populists demanding caps on immigration in a country where almost one in four of the population are immigrants, 50.4% of voters supported the measure, in a relatively high turnout of 56%.- Второ - това изречение е тотален нонсенс:Около 8 млн. души са чужденците, които живеят и работят в Швейцариянай-малкото защото 8 млн е цялото население на Швейцария- Трето и последно - разбирам, че е неделя, но влизам в любимия ми сайт, за да прочета нещо качествено, а не бълвочи - ако искам такива, има предостатъчно новини тип Мъж роди от жена си :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още