IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Shell нарасна повече от двойно

Новината стимулира енергийния гигант да предостави с 4% по-висок дивидент

14:53 | 31.07.14 г.
Тримесечната печалба на Shell нарасна повече от двойно

Печалбата на Royal Dutch Shell нарасна повече от два пъти през второто тримесечие в сравнение с година по-рано, след като англо-холандският енергиен гигант се възползва от по-голямото производство и по-високите цени на някои продукти.

Печалбата на Shell за периода април-юни достигна 5,15 млрд. долара спрямо 2,39 млрд. долара за същия период на миналата година. Изключвайки еднократните ефекти, тя набъбва до 6,13 млрд. долара, или с 33% повече от постигнатите през миналата година 4,6 млрд. долара.

Продажбите през април-юни достигнаха 115,27 млрд. долара, или малко над постигнатите през второто тримесечие на 2013 г. 114,35 млрд. долара, предава The Wall Street Journal.

"Нашите финансови резултати за второто тримесечие на 2014 г. бяха по-силни от нивата година по-рано, но аз искам да видя по-силни, по-конкурентни резултати от компанията", заяви главният изпълнителен директор Бен ван Беурден.

Разходите за обезценка на енергийната компания достигнаха 1,94 млрд. долара, стимулирани до голяма степен от шистовите активи в САЩ. По думите на ван Беурден петролният и газов бизнес на дружеството пък е отчел загуба от около 400 млн. долара през първата половина на 2014 г. Компанията е в процес на преструктуриране на шистовия си бизнес в Северна Америка.

"Те очевидно направиха някои грешни решения в миналото, които ги извадиха от системата", каза Джейсън Кени, анализатор в Banco Santander. Той определи резултатите на Shell през второто тримесечие като "окуражаващи".

Главният изпълнителен директор на Shell отбеляза още, че джойнт-венчърът между Shell и руския гигант Газпром включва шистов проект, който може да стане обект на новите санкции, наложени от Европейския съюз и САЩ в отговор на ситуацията в Украйна. Санкциите ограничават износа на технологии за Русия за извличане на петрол от Арктика, дълбоките морски води и шистите. Ван Беурден все пак изтъкна, че компанията все още не е наясно по какъв начин и доколко решението на Брюксел ще засегне проекта.

Откакто пое поста главен изпълнителен директор през януари Бен ван Беурден обеща да подобри рентабилността в компанията. Резултатите не закъсняха и дружеството отчете печалба от звеното си за проучване и производство в размер на 3,82 млрд. долара в сравнение с 1,68 млрд. долара година по-рано.

Shell заяви, че подразделението се е възползвалило от увеличено производство в Мексиканския залив и в Ирак, както и от увеличените доставки на втечнен природен газ.

Печалбата в звеното за рафиниране също отбеляза силен ръст, покачвайки се с 58% до 1,27 млрд. долара. Изключвайки еднократните ефекти, печалбата oт подразделението нарасна с 15% до 1,35 млрд. долара.

Shell съобщи още, че ще предостави дивидент от 0,94 долара на акция, или с 4% повече в сравнение с година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още