IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Shell спадна със 74% на годишна база

Петролната компания посочва по-високите разходи за проучвания, по-слабото производство и свитите маржове при преработката

11:11 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Shell спадна със 74% на годишна база

Печалбата на Shell за последното тримесечие е спаднала със 74% на годишна база, като резултат от по-високи разходи за проучвания, по-слабо производство и свити маржове при преработката, съобщава АР.

Нетната печалба за миналата година на англо-холандската петролна компания, която предупреди за очаквани по-слаби резултати на 17 януари, е 1,78 млрд. долара спрямо 6,73 млрд година по-рано.

Производството е намаляло с 5% до 3,25 млн. барела на ден. 2 процентни пункта от спада се дължи на затварянето на петролни кладенци в Нигерия заради проблеми със сигурността, а останалите 3 пункта – на дейности по поддръжка и подмяна на активи. 

Shell обяви, че ще ускори продажбата на активи и ще намали разходите, за да спечели инвеститорите с нов фокус върху възвръщаемоста, информира Ройтерс.

„Цяолстната ни стратегия остава стабилна, но 2014 г. ще е година на смяна на фокуса, за да подобрим печалбата и паричните потоци“, коментира главният изпълнителен директор Бен ван Бойрден. „Вземаме трудни решения, за да подобрим капиталовата си ефективност."

Капиталовите разходи през тази година ще се понижат до 37 млрд. долара от 46 млрд. през миналата, като ще бъде прекратена и спорната програма за проучвания в Аляска. Предвижда се продажба на активи за 15 млрд долара.

За да съблазни инвеститорите Shell планира да увеличи дивидента за първото тримесечие с 4% на годишна база до 0,47 долара на акция, което се тълкува като доверие в паричните потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още