IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром и Shell се договориха за съвместна дейност в руския арктически шелф

Руският монополист става изключителен доставчик на Volkswagen, а с холандската Gasunie бе подписано писмо за намерения за разширяване на "Северен поток"

21:37 | 08.04.13 г.
Газпром и Shell се договориха за съвместна дейност в руския арктически шелф

Руският газов монополист Газпром и холандско-британският петролен гигант Royal Dutch Shell подписаха меморандум за съвместно разработване на въглеводороди в руския арктически шелф, съобщи РИА Новости.

Документът бе подписан от генералния директор на Газпром Алексей Милер и от председателя на борда на директорите на Royal Dutch Shell Йорма Олила след преговорите между руския президент Владимир Путин и холандския премиер Марк Рюте. Путин е на посещение в Холандия, след като по-рано днес бе в Германия.

Меморандумът предвижда съвместни геоложки проучвания, разработване на находища и добив на въглеводороди.

В момента само 2 руски компании имат право да работят в руския континентален шелф – Газпром и Роснефт. Последната много активно привлича към реализирането на проектите чуждестранни партньори.

Освен това Газпром нефт и  Royal Dutch Shell подписаха меморандум за потвърждаване на факта на подписването на принципното споразумение за партньорство в проучването и добива на шистов петрол. Своите подписи под документа поставиха генералният директор на Газпром нефт Александър Дюков и изпълнителният вицепрезидент на холандско-британската компания Анди Браун.

От Газпром подписаха писмо за намерения и с холандската компания Gasunie за разширяването на проекта за морската част на газопровода „Северен поток“. Gasunie е сред акционерите в проекта с дял от 9%, по който вече започна дейността по оценяване на въздействията върху околната среда от изграждането на трети и четвърти ръкав на газопровода. Останалите акционери са Газпром с 51%, германските компании  Wintershall Holding и E.On Ruhrgas с по 15,5% и френската GDF Suez също с 9%.

„Северен поток“ свързва Русия с Германия, като всеки от прокараните досега 2 ръкава е с пропускателна способност от 27,5 млрд. кубически метра газ годишно.

Наскоро заместник-генералният директор на Газпром Александър Медведев заяви, че четвъртият ръкав на газопровода може да достигне и до Великобритания.

По време на посещението на Путин в Германия стана ясно, че от месец май Газпром става изключителен доставчик на газ за автомобилите на Volkswagen, съобщи БТА, като се позова на ИТАР-ТАСС.

Споразумението е подписано между дъщерната компания Gazprom Germania GmbH и автопроизводителя на промишленото изложение в Хановер, където е била проведена среща между председателя на съвета на директорите на Газпром Виктор Зубков и Улрих Хакенберг, член на съвета на директорите на Volkswagen. Зубков и Хакенберг изразиха задоволство от партньорството.

Близо 25% от всички нови леки автомобили в Западна Европа са произведени от Volkswagen, като компанията има една от най-широките в света гами на модели коли, използващи газ като гориво, подчертават от ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още