IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" оскъпява "Южен поток" до общо 29 млрд. евро

Предишната оценка на проекта е за цена от 16 млрд. евро, но компанията има нужда от още средства за привеждане на мрежата си към нуждите на газопровода

16:07 | 29.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колко ще струва &quot;Южен поток&quot;?. Източник: &quot;Газпром&quot;</p>

Колко ще струва "Южен поток"?. Източник: "Газпром"

Руската компания „Газпром“ направи анализи, според които трябва да инвестира 12,5 млн. евро, за да приведе вътрешната си газопреносна мрежа към нуждите на „Южен поток“. По този начин целият проект ще бъде оскъпен до 29 млрд. евро, изчислиха от Reuters.

Предишните разчети бяха за цена на тръбопровода от 16 млрд. евро, като около 10 млрд. от тях са за подводното трасе на тръбите.



На сайта на руската компания има съобщение за одобрени мерки по съкращаването на инвестиционните и експлоатационните разходи през 2013 година, както и за засилен контрол по отношение на разходването на средствата. Планът за дейността през тази година е одобрен от председателя на държавната компания Алексей Милер.

Като цяло компанията смята да инвестира 509 млрд. рубли в своята дългогодишна инвестиционна програма. Целта е да бъдат спестени 50 млрд. евро, коментира още Милер.

„Южен поток“ трябва да пренася руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна и Беларус, от където минават огромна част от русия износ към европейските държави.

Част от трасето на газопровода ще мине по дъното на Черно море и през територията на България. Предварителните изчисления сочат, че българският дял от строителството на газопровода ще струва 3,3 млрд. лева, но тези средства няма да излязат от българския бюджет. 

Според подписаните договори руската страна ще изгради и българската част на трасето, а средствата ще бъдат върнати от дължимите транзитни такси след като газопроводът заработи. 

Символичната първа копка на проекта беше направена на 7 декември 2012 година. Тогава руски работник направи и първата заварка на тръбите в станция „Русская“. Очакванията са първите доставки на газ по този тръбопровод да бъдат през 2015 година. Годишният капацитет на „Южен поток“ е 63 млрд. куб. метра газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"Символичната първа копка на проекта беше направена"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
това ще е края на Газпром - ако се построи - един голям Бял Слон ...но аз си мисля че целия Южен Паток е един хартиен проект, няма много голям ик. смисъл от него при положение че досегашните им тръби (вкл. Северен Поток) са запълнени едва до 60% от капацитата...т.е. ще го пускат, ще го започват, ще го протакат - със стратегическата цел да забавят отлагат вариантие на Набуко29 млд. няма начин да се изплатят при спадащи цени, а американският(и не само) шистов газ или импортен еквивалент рано или късно ще стигне до Европа, и тогазе Газпром мощно ще започне да охлажда супата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още