IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство спря проекта за преустройство на централата на Shell

Според запознати Лондон е откликнал на опасенията на ЮНЕСКО, че ще се наруши изгледът от Парламента

12:37 | 05.09.13 г. 2
<p>
	Shell Center в Лондон. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Shell Center в Лондон. Снимка: Wikipedia

Проектът за преустройство на централата на Shell във Великобритания на стойност 1,5 млрд. паунда е под въпрос, след като министри призоваха проектът да бъде преразгледан в последния момент, съобщава Financial Times.

Решението на централната власт беше разкритикувано от кмета на Лондон Борис Джонсън.

Проектът ще се издига над р. Темза, като една от кулите в него ще бъде на 37 етажа - с близо 10 нива над сегашната централа на Shell. Ще има и до 877 жилища, включително социални, офис площи от близо 75 хил. кв. м и магазини и ресторанти с площ от около 7 500 кв. м

Shell, която заяви, че е разочарована от решението, възнамерява да остане в 27-етажната си офис сграда на южния бряг на Темза и да наеме площи в една от осемте нови сгради в новия комплекс.

Проектът се изпълнява от Qatari Diar и Canary Wharf Group.

Според запознати решението проектът да бъде преразгледан е било взето поради опасения на ЮНЕСКО, че той ще наруши изгледът от Парламента.

Кметът Борис Джонсън изрази изненадата си от решението на министрите и призова процесът по преразглеждането на проекта да бъде завършен в кратки срокове.

"Този проект ще създаде стотици нови жилища и хиляди нови работни места", заяви той.

И други лица, участващи в плановете за реновация на Shel Center, поставиха под съмнение логиката на министрите. Освен това решението е в ущърб на катарското правителство, което напоследък е един от най-активните инвеститори в имоти в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
За слагащите минуси ще поясня /явно минусите са несъгласие с мнението ми за първия от поста ми а не за "другите"/ - че е по-скоро циркаджия, отколкото "некоректен към избирателите", защото за второто отговарят други хора "зад и над" него, които му определят решенията извън ролята на ***, която се ползва с явен успех за заспалите и зомбиране отелени избиратели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Кмета е меко казано съмнителна личност и затова ще се задържи или издига бързо в кариерата... но тези министри са застрашили силно оставането на поста си, освен ако не е синхронизирано решението им с някой отгоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още