IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на разходите натежа върху печалбата на Shell

Честите престои в Нигерия пречат за постигане на планираните приходи, а компанията вече очаква и по-нисък марж на печалба от преработвателния си бизнес

12:20 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на разходите натежа върху печалбата на Shell

Печалбата на петролния гигант Royal Dutch Shell за третото тримесечие намаля с 31% до 4,25 млрд. долара от 6,15 млрд. долара година по-рано заради повишаването на разходите за оперативна дейност, проучване и поддръжка, съобщи BBC.

Резултатът е изчислен според показателя „текуща цена на доставка“, който изключва влиянието на запасите, изтъкват от MarketWatch.

Приходите са нараснали до 116,51 млрд. долара от 112,12 млрд. долара през периода юли-септември 2012 г.

Компанията вече очаква и по-нисък марж на печалба от преработвателния си бизнес и не е успяла да постигне планираните приходи в Нигерия заради продължаващите проблеми със сигурността, където често се налагат престои. Тези проблеми продължават да подкопават краткосрочната перспектива пред Shell.

Отписванията на стойност от проучвателни кладенци, където залежите са се оказали недостатъчни за разработване, също са се повишили. Добивите са намалели с 2% на годишна база, достигайки 2,931 млн. барела петролен еквивалент дневно.

Бизнесът с течни горива обаче се е представил добре на американския континент, а добивът на шистов газ и петрол е нараснал.

Главният изпълнителен директор на Shell Петер Возер заяви, че компанията прави доста планове за бъдещето. „Компанията разполага с множество инвестиционни възможности. През последните няколко месеца започнахме разработването на поредица нови проекти за разработване на петролни и газови дълбоководни участъци, по преработка на природен газ и в райони от дългосрочен интерес като Ирак“, каза Возер.

Към 11,55 часа българско време акциите на компанията губят 4,65% от стойността на борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още