IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нефтодобивните компании тръгват срещу себе си?

Индустрията може да работи за ограничаване на вредните емисии, смята шеф на Shell

09:40 | 13.10.13 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Познанията на нефтодобивните компании в областта на геофизиката могат да са безценни в опита на човечеството да намали вредите, които нанася на атмосферата, смята Дирк Смит, вицепрезидент по проучването и технологията на Royal Dutch Shell.

На наскоро проведена пресконференция Смит коментира, че в бъдеще фосилните горива ще играят все по-малка роля в задоволяването на световните енергийни нужди, пише MIT Technology Review. Но не защото запасите ще се изчерпат, а защото развитието на технологиите, както и растящите притеснения, свързани с климатичните промени, ще направят алтернативните източници на енергия по-конкурентоспособни на нефта.

Фосилните горива със сигурност няма да свършат в скоро време. Технологиите в дълбоководното сондиране и хидравличното разбиване, известно като "фракинг", отварят големи запаси, които ще осигурят достатъчно природен газ за, теоретично, 230 години.

Въпреки че звучи доста странно нефтодобивни компании да се занимават с редуциране на вредните емисии, Смит вярва, че индустрията може да изиграе важна роля. Според него геофизичната експертиза и огранизирането на изключително мащабни операции, могат да са от полза при разрешаването на проблеми, като недостига на вода и улавянето и съхранението на въглеродни емисии за ограничаване на изменението на климата.

Идеята на Смит е да използва технологиите, за да помогне на нефтодобивната индустрия да разбере по-добре какво се случва под повърхността на земята. Според MIT Technology Review, обаче, компаниите няма да спрат устрема си към все по-голям добив на полезни икопаеми, а ако светът започне да предприема сериозни мерки за ограничаване на вредите, които човечеството нанася на природата, това ще трябва да спре.

Едно от последните решения е да се развие технология, която да улавя въглеродните емисии и да ги изпомпва обратно в земните недра на дълбочина от около километър. Според Смит никой не би се справил с трудната задача по-добре от индустрията, която от години работи именно там - под повърхността на земята. Той не пропуска да спомене, че все още има големи въпроси, на които няма отговор - например какво количество въглероден диоксид може да се складира. Опитът на компании като Shell може да помогне да се отговори на тези въпроси, тъй като те от години развиват технологии за локализиране на резервоари с гориво, намиращи се на стотици метри в земята. "Shell няма отговорите на всички въпроси, но не започва от нулата," заявява Дирк Смит.

Опитите на Shell да инжектира големи количества въглероден диоксид под земята са част от усилията на компанията да извлича повече нефт. Холандският гигант вече разработва мащабни CCS (Carbon Capture and Storage) проекти. Противоречието е в това, че за да се отървем от голямо количество емисии, CCS разработките трябва да са със сходни мащаби с количеството нефт, който компаниите извличат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Преди около година четох, че фондация, свързана с Ричард Брансън е определила премия от 250 или милиона /евро или паунди?/ за този, който предложи действен способ за улавянето и ... неутрализирането? на по 500 млн. тона СО2 годишно. Дали ще сработи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още