IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Shell за второто тримесечие спадна с 60%

По-високите разходи за производство и проучване, неблагоприятните движения на валутни курсове и проблемите в Нигерия са провокирали спада

13:14 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Shell за второто тримесечие спадна с 60%

Англо-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell отчете 60-процентов спад на печалбата за второто тримесечие, продиктуван до голяма степен от заплащането на повече от 2 млрд. долара за проучване на шистови находища в Северна Америка, предава MarketWatch.

От Shell предупредиха, че отговарящото за Северна Америка подразделение вероятно ще остане на загуба в следващите месеци и обявиxa стратегически преглед на активите си в района с цел продажба.

"По-високите разходи за проучване, таксите, неблагоприятните движения на валутни курсове и предизвикателствата в Нигерия провокираха спада", заяви главният изпълнителен директор на Shell Питър Возер. "Тези резултати очевидно бяха разочароващи за Shell", допълни той.

От енергийния гигант обявиха, че финансовият резултат без печалбите или загубите от материални запаси (на база текущи цени на доставките, както се отчита в САЩ) е 2,39 млрд. долара за трите месеца до 30-ти юни в сравнение с 5,98 млрд. долара през второто тримесечие на 2012 г.

Изключвайки еднократните ефекти, печалбата на Shell е 4,6 млрд. долара, което е спад от 20% спрямо същото тримесечие на миналата година и понижение от 22 на сто в сравнение със средните очаквания на анкетираните от Dow Jones Newswires експерти за 5,9 млрд. долара.

От Shell подчертаха, че негативният ефект от влошаването на ситуацията със сигурността в Нигерия е намалил производството на петролен еквивалент през второто тримесечие със 100 000 барела на ден. Общият добив на нефт и газ e бил 3,062 млн. барела петролен еквивалент дневно, или спад от 1% на годишна база. Резултатът остана под очакванията на анализаторите от 3,146 млн. барела на ден.

Приходите на компанията са били общо 112,67 млрд. долара в сравнение със 117,07 млрд. долара за същия период на 2012 г.

От компанията обявиха също, че ще разпределят дивидент на обикновена акция в размер на 0,45 долара за второто тримесечие, докато при американските депозитарни разписки доходността ще е 0,90 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още