IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Shell със сондажите край бреговете на Аляска се задълбочават

САЩ може да започнат ново разследване заради опасения за нарушения на международното законодателство за опазването на морските пространства

13:23 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Проблемите на Shell със сондажите край бреговете на Аляска се задълбочават

Американското правителство може да започне четвърто разследване срещу Royal Dutch Shell, този път за възможни нарушения на международното законодателство за опазването на морските пространства, съобщиха от бреговата охрана на САЩ, цитирани от Ройтерс.

Бреговата охрана е поискала от прокуратурата да вземе отношение заради възможни нарушения на Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби, което има връзка с дейността на холандско-британската компания на платформата Kulluk, коментира контраадмирал Томас Остебо, който оглавява бреговата охрана в Аляска.

Shell планираше да направи 5 сондажа през 2012 г. и още толкова през тази година край бреговете на Аляска, но прекъсна дейностите в района заради суровите условия. Очаква се компанията да възобнови дейностите си догодина, припомня информационната агенция.

Остебо обясни, че е поискал да се разследват обстоятелствата около инцидента с платформата Kulluk, която излезе извън контрол по време на силна буря и заседна на остров край бреговете на Аляска навръх Нова година. Бреговата охрана вече е изпратила констатациите си за причинените замърсявания и екологични проблеми на Noble Discoverer, която осигурява плавателни средства и сондажна техника за Shell, както и на прокуратурата.

„Миналата седмица също така препоръчах да започне отделно разследване за възможни нарушения на Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби“, посочи контраадмирал Остебо по време на изслушване, свикано от сенатор Марк Бегих.

Остебо отказа да коментира подробности по случая, докато не бъде взето окончателно решение дали ще бъдат проведени препоръчаните от него прокурорски проверки.

Пийт Слейби, който отговаря за операциите на компанията в Аляска, отказа да коментира исканията на бреговата охрана. Той само лаконично отбеляза, че през последните 15 години всички сондажи в открито море в района са преминали безопасно.

Дейността на Shell в района на Аляска беше предмет на 60-дневен преглед от страна на американското министерство на вътрешните работи. Експертите заключиха тогава, че компанията не е добре подготвена  за сондажите в суровите условия на региона, не е осигурила адекватен надзор на изпълнителите на сондажите, както и е допуснала множество пропуски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още