IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов инцидент помрачи плановете на Shell за Арктика

Платформата Kulluk, заредена с 526 115 литра дизел, е заседнала в открито море

10:35 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акция на екоактивистите от Greenpeace срещу плановете на Shell. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акция на екоактивистите от Greenpeace срещу плановете на Shell. Снимка: Ройтерс

Големите сондажни планове на петролната компания Royal Dutch Shell за Арктика претърпяха още един удар, след като нефтена платформа край бреговете на Аляска излезе извън контрол по време на силна буря и е заседнала край остров. Злополуката е станала във вторник, обявиха собственикът Shell и швейцарският оператор Noble, както и бреговата охрана на САЩ.

Платформата, наречена Kulluk, е заредена с около 139 000 галона дизелово гориво (526 115 литра, б. ред.), а също и със смес от приблизително 12 000 галона (45 420 л) смазочното масло и хидравлична течност. Според данни на бреговата охрана, която във вторник е сондирала ситуацията с помощта на самолет, засега не е открито изтичане на химикалите в открито море. Спасителните екипи вече са на път към този отдалечен район, на около 480 км югозападно от Анкоридж, където платформата е заседнала край остров Ситкалидак.

Shell започна през миналата година да използва Kulluk и друга платформа, за да извършва проучвателни сондажи за нефт в Северния ледовит океан. Усилието е първо по рода си на САЩ в Арктика в продължение на повече от две десетилетия, пише Wall Street Journal.

Но мащабните планове за сондажни, които се следят зорко от конкурентите, правителството на САЩ и еколози, спряха много скоро. Тъй като Shell се сблъска с неочаквано голямо количество лед в района, началото на сезона ще започне по-късно от планираното. А другата платформа - Noble Discoverer, през миналата година почти заседна, след като счупи котвата си.

В допълнение, някои от съоръженията за защита срещу течове са се счупили по време на тестове, заради което в края на краищата Shell осъществява само два от планираните шест пробива. Изследване на Noble Discoverer от бреговата охрана след края на сезона пък откри и допълнителни проблеми със системите за сигурност.

През последните шест години Shell вече изхарчи повече от 4,5 милиарда долара за разрешения, персонал и оборудване, за да убеди власти и жителите на Аляска, че проектът е екологично чист и безопасен. Въпреки инцидентите през миналата година компанията обяви, че иска да се върне в Арктика.

Последният инцидент обаче предизвиква нови съмнения за чувствителния проект. Едва преди броени дни също имаше негативни новини около платформата Kulluk - през изминалата седмица по време на друга буря двигателят на влекач, който трябваше да върне платформата от работното ѝ място до Сиатъл, се повреди.

Помощен влекач и лодки на бреговата охрана са оказали помощ, но високите до 14 метра вълни и поривите на вятъра от 90 мили в час са провалили всички опити за достигане до платформата. Късно вечерта операторът на влекачите от страх за екипажа е взел решение да пререже кабелите, а членовете на екипажа на платформата са били евакуирани.

И преди последния неуспех от вторник конкурентите в петролната индустрия са реагирали на проблемите на Shell в Арктика. Така например норвежката петролна компания Statoil STL.OS заяви, че ще замрази своите първоначално заявени планове за региона.

Френската компания Total пък заяви през миналата година, че рискът от инцидент и евентуален разлив на нефт в екологично чувствителна област като Арктика, са твърде високи, за да продължават дружествата с опитите си за пробиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още