IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбербанк: Санкциите на ЕС подкопават глобалната финансова система

Изключването на големите руски банки от европейските капиталови пазари няма да намали напрежението в Украйна, смятат от финансовата институция

17:30 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбербанк: Санкциите на ЕС подкопават глобалната финансова система

Частичното изолиране от капиталовите пазари в Европейския съюз на най-голямата руска банка "Сбербанк" няма да спомогне с нищо за намаляване на напрежението в Украйна. Това се заявява в изявление на финансовата институция, цитирано от Financial Times.

„Включването на руската "Сбербанк", която няма никаква връзка с геополитическите процеси, в списъка със санкции подкопава основите на глобалната финансова система и не допринася за отслабване на европейската криза, предизвикана от ситуацията в Украйна“, се казва в позицията.

Вчера Европейският съюз потвърди, че "Сбербанк", както и четири други руски банки, които са под контрола на държавата – ВТБ, "Газпромбанк", "Внешекономбанк" и "Роселхоцбанк", ще бъдат ограничавани и няма да могат да набират капитал с матуритет над 90 дни от финансовите пазари в съюза.

Включването на "Сбербанк", която е лидер както при потребителското, така и при корпоративното кредитиране в Русия, дава възможност на европейските санкции да навредят на руската икономика в доста по-голяма степен, отколкото обявените от САЩ ограничения.

Днес руският фондов пазар продължава да губи позиции, след като вчера за кратко пое въздух. По обяд основният индекс Micex се движеше със спад от 0,6 на сто, като акциите на "Сбербанк" и ВТБ отстъпваха съответно с 1,3 и 2 на сто.

От страна на втората по големина банка в Русия – ВТБ, също разкритикуваха санкциите. „Подобни действия противоречат на европейските ценности за демокрация, демонстрирайки, че ЕС действа срещу собствения си интерес, надцаквайки колегите си отвъд Океана“, се казва в съобщение на банката, публикувано вчера.

Според анализатори частичното изключване на трите най-големи руски банки от европейския капиталов пазар ще нанесe сериозна вреда на руската икономика в дългосрочен план. Те обаче едва ли ще доведат до непосредствена криза, пише FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още