IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заплаши Европа с по-високи цени на газа

Около 30 на сто от общото потребление на газ в ЕС се покрива от внос на руско синьо гориво

15:48 | 31.07.14 г. 1
Русия заплаши Европа с по-високи цени на газа

Русия заплаши Европа с по-високи цени на енергията заради наложените допълнителни санкции срещу физически лица, фирми и икономически сектори, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

“Обсебеният от санкции Брюксел сам създава бариери за по-нататъшно сътрудничество в такъв ключов сектор като енергетиката“, коментират в изявление от руското външно министерство.

В изявлението се допълва, че икономиките на Русия и Европейския съюз (ЕС) са взаимосвързани и че третият кръг от санкциите ще се отрази на икономическото положение на ЕС "не по-малко, отколкото на Русия".

Около 30 на сто от общото потребление на газ в ЕС се покрива от внос на руско синьо гориво. Някои източноевропейски държави са дори около 90 на сто зависими от руския газ, подчертава изданието.

Що се отнася до ембаргото върху вноса на оръжие от Русия, Москва заявява, че е „объркана“ и че не участва във военния конфликт в Украйна.

Русия обвинява ЕС, че се влияе твърде много от САЩ. „Жалко е, че след като ЕС толкова дълго търси своя единен глас, сега говори гласът на Вашингтон“, посочва се в изявлението на руското външно министерство.

Според САЩ Русия продължава да въоръжава сепаратистите в Източна Украйна. Освен това във Вашингтон са категорични, че аудиозаписите на бунтовниците, които говорят за свалянето на пътническия самолет, са автентични.

Руското външно министерство посочва, че текущата външна политика на ЕС не се основава на факти, а се определя от Вашингтон, където се „гледат съмнителни видеоклипове в YouTube“.

„Разбира се, ние ще вземем под внимание сегашното неконструктивно и не-независимо поведение на ЕС при изграждането на нашите отношения“, допълва се още в становището.

В петък се очаква в Официалния вестник на ЕС да бъдат публикувани имената на руските държавни банки, които ще бъдат изолирани от финансовите пазари в ЕС.

"Това е много жалко. Това не е добър ден за Русия. Загрижен съм, че руското правителство ще направи нещо в замяна, например с активите на Exxon в Сахалин ", коментира старши изпълнителен директор на една от целевите банки пред Ройтерс.

През последните дни Русия наложи серия от търговски забрани на продукти от Украйна, както и на плодове и зеленчуци от Полша, припомня още изданието. Москва твърди, че забраната е свързана със санитарни причини и не е свързана с икономическите санкции, но обяви, че предстоят и още подобни санкции. Според непотвърдени информации следващите, които ще бъдат ударени, са холандските фермери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Според непотвърдени информации следващите, които ще бъдат ударени, са холандските фермери."Може и да е греховно и неправилно , но !!!! ..........ще изпитам истинско удоволствие тия плъхове да бъдат сериозно ударени от когото и да е и по какъвто и да е начин! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още