IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС налага икономически санкции срещу Русия

Общността ограничава достъпа на руски банки до европейските финансови пазари, както и търговията с оръжия и чувствителни технологии с Русия

20:21 | 29.07.14 г. 6
ЕС налага икономически санкции срещу Русия

Европейският съюз постигна съгласие за налагането на икономически санкции срещу Русия и този път целта е петролната индустрия, отбраната и стоките с двойна употреба, както и чувствителни технологии. Забраните ограничават купуването на оборудване за добив на петрол, но не спират доставките на петрол и природен газ. 

Санкциите ще бъдат прегледани отново след три месеца, коментира европейски дипломат пред CNBC.

На този етап конкретните мерки не са оповестени, но по-рано дискусиите се въртяха и около решение за ограничаване на достъпа на руските държавни банки до европейските финансови пазари.

Холандският външен министър Франс Тимерманс коментира, че ограничаването на достъпа до капиталовите пазари ще има „незабавен ефект” и тази мярка ще изпрати ясен сигнал до Москва, че е „поела по грешен път”.

Досега и ЕС, и САЩ налагаха санкции срещу определени лица от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. След свалянето на самолета на Malaysia Airlines обаче тонът срещу Русия се втвърди, отбелязва The Guardian.

Досега ЕС е наложила забрана за влизане в ЕС и замразяване на достъпа до активи за 87 руснаци и украинци физически лица и за 20 юридически лица. В днешното решение е имало още ограничения за осем физически лица, допълва още Радио "Свободна Европа".

Техните имена ще станат ясни след публикуването на решението на 28-те постоянни представители (посланници) към ЕС в Официалния вестник на общността.

ЕС има по-дълбоки търговски отношения с Русия, отколкото със САЩ, припомнят от CNBC. По тази причина и някои държави от общността изказват своите опасения относно отражението на санкциите върху развитието на своите икономики. Това решение може да окаже негативно влияние и върху крехкия ръст, отчитан в последните месеци в ЕС. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
Аз съм твърдо ЗА тоалетната рубла, при която курса на рублата е обвъзан с цената на тоалетната хартия в Москва. Тогава ще ползваме рубли вместо тоалетна хартия, защото те ще са по-евтини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Аз също съм ЗА петрорублата със златен стандарт, май тогава ще сменяме евро за рубли .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Е сега западът даде перфектно основание на Русия да въведе петро-рублите.Може да изчакат и за по-големи санкции, пък и зимата да наближи.Но дали са способни на такава игра? За това са необходими по-различни качества от тези да бъдеш олигарх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още