IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви за затягане на коланите заради новите санкции на ЕС

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание

09:59 | 28.07.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ЕС може да затвори капиталовия си пазар за руски държавни банки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ЕС може да затвори капиталовия си пазар за руски държавни банки. Снимка: Ройтерс

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието. 

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 34 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Поведението на Америка и Запада по отношение на Русия си е чиста проба начална фаза на война срещу нея. Не знам какво толкова ги кара да започнат тази война. Ясно е, че руснаците при всички случаи ще си изпатят... и останалите също.Не виждам как ще се възстановят отново нормалните отношения в следващите 5-10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 34 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Екипът на Днес.бг да вземат да напишат какво затягане на коланите очаква украинците и как в близките 2 години населението им ще се стопи на половина и как ЕС ще се наводни с украински емигранти. Разбутват кошера, без да мислят за пчелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
и тази статия със тези внушения се прави от редакторския екип на днес бг- страх ги е да си сложат имената-винаги когато няма имена е манипулация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
съгласен -и в комбинация със затъпяване на населението зомбирането по кухи идея-води до страшни размери иманипулаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Информационното затъмнение в ЕС и в частност в БГ започва да гони това преди падането на желязната завеса. Говоря за маинстрийм медиите и изявленията на прес центровете на институциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 3
hagan
преди 9 години
не знам защо едно издание вече се цитира като руска преса има достатъчно платени *** които ще напишат че русия е виновна и за тайфуните над щатитене знам дали знаете има фондация *** ако вземе западната преса да цитира тази фондация като българска защото е от български граждани живеещи в България и правещи информациите си тука -то тогава ще излезе че цялата България е измислена всички знаете за български Хелзински комитет някой ще кажи български а аз ще вихкажа анти българскине приемайте всяка сдъвкана информация от западната преса като за идиотимислете повече търсете алтернативите и тогава изграждайте мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
те така натискат терористите, че просто както са се засилили и им отърват спирачките и хоп-в Русия...ама то е без да искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Докога така?"----------------Усещам измъчената надежда, която прозира зад въпроса ти, но с никаква позитивна прогноза не мога да те зарадвам ;)) БТВ, събитията там предизвикаха доста масирана гражданска реакция в много точки по глобуса (вкл. в доста европейски страни), но върху това също се слага информационно ембарго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Гледам вчера новините - Украинската армия "нагъвала" "сепаратистите"-"терористи", обаче украинската войска от много нагъване дезертирвала през границата с Русия.След това дават репортаж, където Бунтовниците (те явно не са сепаратисти) от ИДИЛ били стреляли тук и там и били поубивали малко народ.А пък за евреите дето за 2 седмици утрепаха 1000 човека в Газа и изравниха цели квартали със земята - ни вест ни кост. За тях няма санкции, даже новини няма!Докога така? Докога ще има двойни аршини в ЕС? Айде УСА са ясни - те са царете на двойния аршин, ама нашите до кога ще пренебрегват подобни събития и ще играят по свирката на УСА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Какво общо има Донецк с Русия? Нали уж руснаците отричат да подпомагат сепаратистите или все пак си признават под сурдинка че са там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още