IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 8 лица и 3 руски компании в черния списък на ЕС

В листата вече са 95 физически и 23 юридически лица, Г-7 заплаши с нови санкции

09:41 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Банк Росссия&quot; е сред санкционираните компании. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Банк Росссия" е сред санкционираните компании. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) добави още осем руснаци и три руски компании в черния списък на санкционираните заради действията на страната в Украйна. Техните авоари ще бъдат замразени. Така в "черния списък" вече фигурират 95 физически и 23 юридически лица, съобщи Ройтерс, като се позова на публикуваното в Официалния вестник на общността решение на 28-те постоянни представители (посланници) към ЕС.

В листа влизат заместник-директорът на администрацията на руския президент Алексей Алексеевич Громов, както и трима бизнесмени, които са от вътрешния кръг на Владимир Путин - Юрий Ковалчук, Николай Шамалов и Аркадий Романович Ротенберг.

Ротенберг е отдавнашен негов спаринг партньор по джудо и главен акционер на инженеринговата компания, която неотдавна получи държавна поръчка за построяване на мост, който да свързва континенталната част на Русия с Крим. Фирмата му получи и доста скъпи договори за строеж в навечерието на Олимпиадата в Сочи. 

Шамалов е дългогодишен приятел на Путин, a Ковалчук е най-големият акционер на "Банк Росссия" (38% от акциите). Ротенберг също е сред големите акционери на банката, смятана за личната банка на високопоставените служители от Руската федерация.

Останалите подлежащи на санкции лица са подкрепящи Москва служители в Крим и проруски сепаратисти от Луганск и Донецк.

Трима украински сепаратисти са също в списъка: Оксана Чигрина, говорител на т. нар. Луганска република, която защити свалянето на украински военни самолети и вземането на заложници, Борис Литвинов, председател на "Върховния съвет" на друга сепаратистка област - Донецк - за това, че организира незаконен референдум, който провъзгласи независимостта на тази "република", и Сергей Абисов, "министър на вътрешните работи на Република Крим" - включен в списъка за това, че е приел този пост и с това е „подкопал териториалната цялост, суверенитета и единството на Украйна". 

В списъка на компаниите влиза Руската национална комерсиална банка, която първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова през пролетта. Сред добавените в списъка са още завод "Алмаз-Антей" и авиокомпания "Добролет", която лети между Русия и Крим, както и една банка, която е собственост на местното правителство на Крим. Техните авоари на Запад се замразяват.

Същевременно и страните от Г-7 заплашиха Русия с нови санкции, ако тя не промени политиката си към Украйна. „Русия все още има възможността да избере пътя за намаляване на напрежението, което ще доведе до вдигане на тези санкции. Ако това не се случи, ние оставаме готови за по-нататъшно увеличаване на цената, която тя ще плати за своите неблагоприятни действия”, поясниха от Г-7.

В краткосрочен план обаче наложените нови санкции на Запада срещу Русия ще имат сравнително слаби последствия, пише в свой анализ The Wall Street Journal. Според вестника това е така, защото американските мерки изключват най-голямата руска банка от санкциите, а ЕС също е приложил изключения за големи части от руския банков бизнес - дъщерните дружества на руските банки в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още