fallback

Руски търговци съобщават за поскъпване на храните

Цените на скаридите и деликатесните есетрови риби са се повишили с 20%, съобщава „Комерсант“

12:50 | 13.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вече са налице първите данни за поскъпването на храните в Русия вследствие на въведеното ембарго на вноса на храни и селскостопански стоки от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, съобщават руски медии, като се позовават на доклади на търговски вериги в страната.

На този етап става въпрос за цените на скаридите и деликатесните есетрови риби, които са се повишили с 20%, съобщава „Комерсант“, цитирайки данни на най-голямата руска търговска верига – X5 Retail Group. От компанията са се обърнали към Министерството на промишлеността и търговията с данни, че от 11 август доставчикът на скариди – компанията „Си Прод“, е повишила цената с между 20 и 36%.

Обяснението за това увеличение са по-големите разходи, свързани с транспорта и съхранението на стоките, е разказал източник на руското издание. Подобен е случаят и с доставчиците на есетрови риби, обясняват още от търговската верига, пише ИТАР – ТАСС. 

Друг вносител на хранителни продукти - „Фрут Сервис“, също е уведомил своите клиенти за предстоящи корекции в обемите на доставките и стойността на продукцията.

Припомняме, че на заседание в понеделник премиерът Дмитрий Медведев нареди на своите вицепремиери да създадат механизъм за наблюдение на ситуацията на пазара след въвеждането на забраните. От X5 Retail Group коментират, че именно във връзка с този мониторинг са се консултирали с Министерството на промишлеността и търговията за повишените цени.

От Министерството обаче са категорични, че няма официални оплаквания от търговци във връзка с повишение на цените от страна на вносителите. От пресслужбата обаче не изключват подобна информация да е била подавана неофициално, допълват от ИТАР – ТАСС.

Все пак източник на „Комерсант“ обяснява, че правителството вече има информация за спекулации от страна на доставчици на месо и месни продукти и се готвят мерки за пресичането им.

Самите доставчици на храни признават, че са изпратили предупреждения до търговците на дребно за промяни в договорите. От СК „Ритейл“ обясняват, че вече нямат на склад охладена норвежка риба и ще я заместяг със замразена чилийска, за която разходите по транспорт и съхранение са по-големи. Затова и цената вече е по-висока, допълват от компанията.

Вносителите обаче на този етап само предупреждават за по-висока очаквана цена, но все още не са направили точни разчети, защото все още дори не са закупили необходимите количества риба от Чили.

Доставчиците на скариди - „Си Прод“, пък отричат информацията за по-високата цена на продуктите. От компанията обаче обясняват, че запасите им привършват и се налага преразпределение на предварително заявените от магазините доставки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още