IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките губят интерес към евтиното финансиране на ЕЦБ

Перспективите пред икономиката на еврозоната избледняват, което намалява стимулите за търсене на заеми

12:46 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките губят интерес към евтиното финансиране на ЕЦБ

Обещанието на Марио Драги за предоставяне на евтино финансиране за банките, залагайки на съживяването на еврозоната, губи своята атрактивност, пише Bloomberg.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, понижават своите оценки за търсенето на средствата по програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ), проектирана за насърчаване на банковото кредитиране.

Анализаторите изчисляват, че банките ще заемат до 650 млрд. евро в рамките на програмата за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO). Това е по-малко от посочените в анкетата през миналия месец 710 млрд. евро.

Занижените очаквания будят опасения, че перспективите пред валутния блок може би са твърде незадоволителни, за да стимулират търсенето на заеми. Това подкопава въздействието на един от инструментите на паричната политика на европейския кредитор, за когото президентът Марио Драги казва, че е ключов за възстановяването на региона.

През юли Драги разкри, че максималният размер на програмата би трябвало да бъде 1 трлн. евро. На 7 август той каза, че пазарните изчисления и индикации от отделни банки сочат, че ще бъдат отпуснати от 450 млрд. до 850 млрд. евро.

Кредиторите могат да кандидатстват за отпускане на кредит от ЕЦБ при лихва, която е с 10 базисни пункта по-висока от основния лихвен процент на банката. От юни до момента той е на рекордно ниските 0,15 на сто. Първите поръчки през септември и декември ще бъдат свързани с вече отпуснатите от банките кредити за реалната икономика, а последващите операции ще зависят от това дали финансовите институции увеличават обема на кредитните си портфейли.

Според запитаните от Bloomberg експерти апетитът на банките за подобни последващи операции избледнява. Анализаторите са на мнение, че банките ще заемат 293 млрд. евро при очаквания за 350 млрд. евро преди месец.

Освен това сега икономистите са по-песимистични за перспективите пред икономиката на еврозоната в сравнение с преди месец. Повече от една четвърт от респондентите споделят, че условията ще се влошат през следващите четири седмици спрямо делът им от 10% през юли. Почти половината определят неадекватните структурни реформи като най-големият риск, а 39% посочват кризата в Украйна.

„Убеден съм, че може да се направи повече. Освен това съм убеден, че и ЕЦБ е готова да направи повече“, коментира пред BBC Radio италианският финансов министър Пиер Карло Падоан. „Количествените улеснения сработиха добре в САЩ, но, разбира се, структурата на американската икономика е много по-различна от все още фрагментираната еврозона.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още