fallback

Потреблението на природен газ в Украйна намалява с 30% през юли

Държавната статистика отчита спад на потреблението на всички енергийни източници

13:46 | 18.08.14 г. 4

През юли потреблението на природен газ в Украйна е намаляло с 30,3% на годишна база, съобщават от статистическата служба в страната. През миналия месец потреблението в Украйна е било 1,27 млрд. куб. метра, което е с 14% по-ниско спрямо юни, става ясно още от публикуваната информация на сайта на държавната статистика.

От данните става ясно още, че като цяло рязко намаляват потребените количества енергийни източници. При въглищата снижението е от 26% на годишна и от 8,2% на месечна база. През миналия месец в страната са потребени 4,69 млн. тона въглища.

Намалява и потреблението на нефт – до 227 хил. тона. Това представлява понижение с 23,3% спрямо юли 2013 година и с 8,3% спрямо юни 2014 година.

Заради спорове за цената на природния газ Русия вече не доставя газ за Украйна. В момента Киев купува суровината от Германия и доставчик е RWE. Страната получава и известни количества чрез реверсивни връзки с Полша и Унгария.

Въпросът обаче е дали тези количества ще стигнат за зимния отоплителен сезон. Само преди дни беше посочено и едно възможно решение на казуса - украинската Рада одобри възможни санкции срещу Русия, които предвиждат и спирането на транзита на руски газ през територията на страната.

По този начин европейски компании ще могат да купуват газ от граничната точка на газопреносните мрежи на Русия и Украйна, а така и самата Украйна ще купува газ не директно от „Газпром“, а от европейски доставчици.

Все пак този план още не е влязъл в действие, а от своя страна Германия официално поиска Украйна да не се спират доставките на газ за Европа. В руските медии пък се появиха информации, че украинците масово се застраховат и купуват бойлери за зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още