IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на природен газ в Украйна намалява с 30% през юли

Държавната статистика отчита спад на потреблението на всички енергийни източници

13:46 | 18.08.14 г. 4
Потреблението на природен газ в Украйна намалява с 30% през юли

През юли потреблението на природен газ в Украйна е намаляло с 30,3% на годишна база, съобщават от статистическата служба в страната. През миналия месец потреблението в Украйна е било 1,27 млрд. куб. метра, което е с 14% по-ниско спрямо юни, става ясно още от публикуваната информация на сайта на държавната статистика.

От данните става ясно още, че като цяло рязко намаляват потребените количества енергийни източници. При въглищата снижението е от 26% на годишна и от 8,2% на месечна база. През миналия месец в страната са потребени 4,69 млн. тона въглища.

Намалява и потреблението на нефт – до 227 хил. тона. Това представлява понижение с 23,3% спрямо юли 2013 година и с 8,3% спрямо юни 2014 година.

Заради спорове за цената на природния газ Русия вече не доставя газ за Украйна. В момента Киев купува суровината от Германия и доставчик е RWE. Страната получава и известни количества чрез реверсивни връзки с Полша и Унгария.

Въпросът обаче е дали тези количества ще стигнат за зимния отоплителен сезон. Само преди дни беше посочено и едно възможно решение на казуса - украинската Рада одобри възможни санкции срещу Русия, които предвиждат и спирането на транзита на руски газ през територията на страната.

По този начин европейски компании ще могат да купуват газ от граничната точка на газопреносните мрежи на Русия и Украйна, а така и самата Украйна ще купува газ не директно от „Газпром“, а от европейски доставчици.

Все пак този план още не е влязъл в действие, а от своя страна Германия официално поиска Украйна да не се спират доставките на газ за Европа. В руските медии пък се появиха информации, че украинците масово се застраховат и купуват бойлери за зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
По-лошото е, че ел, мрежа не е оразмерена за по-висока консумация и варианта с отопляване на изцяло на ток няма да стане. Големи беди ги очакват тепърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
doba
преди 9 години
Много точен анализ.До украинците лесно можем да се наредим/поне по-големите потребители на природен газ/ и ние при проблеми с доставките на синьото гориво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Посочените в статията количества едва ли имат нещо общо с реалността. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Този план (да се купува на украино-руската граница) никога няма да влезе в сила, най-малкото поради факта, че във всеки договори има поне 2 страни и трябва и двете да са съгласни, а руснаците няма да се съгласят никога. Другият интересен момент е, че потреблението на газ пада, просто защото дори Киев (а к'во да говорим за другите градове) изобщо няма топла вода. Интересно обаче как ще я карат зимата, като отоплителният сезон почва още от средата на октомври. С въглищата е още по-зле, защото те практически всички се добиват в Донбас, където в момента се води война и мините са спрели. Очакват се брутални изключвания на тока, заради спиране на ТЕЦ-овете. Не им завиждам на обикновените хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още