fallback

Руският хуманитарен конвой напуска Украйна

Първите камиони престояха само няколко часа в контролирания от сепаратисти Луганск

10:44 | 23.08.14 г. 4

Руският хуманитарен конвой, който предизвика редица коментари и негативни реакции на Запада, вече започна да напуска Украйна, съобщи ИТАР – ТАСС. Информацията беше потвърдена и от кореспондент на АР, който е видял завръщането на четири от камионите на руска територия.

Камионите са останали няколко часа в контролираната от сепаратисти област край град Луганск, допълва АР. Не е ясно дали те пренасят някакво карго при своето завръщане в Русия.

Конвоят от 260 камиона влезе в петък следобед на територията на Украйна. Опасенията на западните страни бяха, че Русия може да използва конвоя с хуманитарна помощ за контрабандни доставки и подкрепления за бунтовниците, допълва още агенцията.

Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне единодушие по темата с конвоя. Част от обвиненията бяха, че Русия не е получила разрешението на Киев да доставят хуманитарната помощ. Според постоянният представител на Русия в Съвета Виталий Чуркин обаче Москва е получила одобрението на украинските власти.

Преди да влязат в Украйна камионите бяха проверени от митническите власти и представители на международната организация на Червения кръст. Според информацията от руските власти камионите са доставили 2 хил. тона хранителни продукти, вода, детски храни и медикаменти.

Този акт обаче беше разчетен като провокативен от страна на западните държави. В специално съобщение от страна на ЕК, цитирано от ИТАР - ТАСС, се казва, че общността счита навлизането на хуманитарния конвой като "нарушение на неприкосновеността на украинската граница".  

Подобна е позицията и на НАТО, допълва руската агенция. Според военния съюз конвоят е "грубо нарушение на международните задължения на Руската Федерация". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още