IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският хуманитарен конвой напуска Украйна

Първите камиони престояха само няколко часа в контролирания от сепаратисти Луганск

10:44 | 23.08.14 г. 4
Руският хуманитарен конвой напуска Украйна

Руският хуманитарен конвой, който предизвика редица коментари и негативни реакции на Запада, вече започна да напуска Украйна, съобщи ИТАР – ТАСС. Информацията беше потвърдена и от кореспондент на АР, който е видял завръщането на четири от камионите на руска територия.

Камионите са останали няколко часа в контролираната от сепаратисти област край град Луганск, допълва АР. Не е ясно дали те пренасят някакво карго при своето завръщане в Русия.

Конвоят от 260 камиона влезе в петък следобед на територията на Украйна. Опасенията на западните страни бяха, че Русия може да използва конвоя с хуманитарна помощ за контрабандни доставки и подкрепления за бунтовниците, допълва още агенцията.

Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне единодушие по темата с конвоя. Част от обвиненията бяха, че Русия не е получила разрешението на Киев да доставят хуманитарната помощ. Според постоянният представител на Русия в Съвета Виталий Чуркин обаче Москва е получила одобрението на украинските власти.

Преди да влязат в Украйна камионите бяха проверени от митническите власти и представители на международната организация на Червения кръст. Според информацията от руските власти камионите са доставили 2 хил. тона хранителни продукти, вода, детски храни и медикаменти.

Този акт обаче беше разчетен като провокативен от страна на западните държави. В специално съобщение от страна на ЕК, цитирано от ИТАР - ТАСС, се казва, че общността счита навлизането на хуманитарния конвой като "нарушение на неприкосновеността на украинската граница".  

Подобна е позицията и на НАТО, допълва руската агенция. Според военния съюз конвоят е "грубо нарушение на международните задължения на Руската Федерация". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"Путин не би рискувал с хуманитарната цел на конвоя."-----------------Целта на Путин е да аргументира пред света, нещо, което Порошенко и западния алианс се мъчат да прикриват: факта , че в района на в ЮИ Украйна има хуманитарна катастрофа с 500 хил . човека без подслон. Признаването на хуманитарната криза, тр. да доведе до последващата констатация, че пътя за решаването й с най-малко жертви и загуби е незабавно прекратяване на акцията на армията и подготовка на преговори с федералистите на юго-изток, което ще бъде и практическото им признаване като лигитимен субект. Киев естествено ще се стреми до последно, по военен път да постигне целите си и да не влза в преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Путин не би рискувал с хуманитарната цел на конвоя.Та целият свят е "вперил" поглед в него.След изказванията на високопоставени политици от Киев и НАТО и реалните събития,които се случват в момента се чудя,какво ще измислят същите тези хора,за да не изглеждат като клоуни пред обществеността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И още нещо лъсна - Русия не е държавата, с която може да се говори от високо, назидателно и да се опитват разни пос^ерковци от третия пол да й дърпат ушите. Азия, Африка, дива, питомна... бла, бла... Русия е огромна страна с могъща армия и с нея се говори или любезно, или със сила. Това са обикновени факти без никакви емоционални алабалистика! Ние (ЕС) избрахме силата и скоро ще разберем как реагира Русия на езика на силата... хехеАко на запад до властта са се добрали някакви тикви, които не са чели история, не са поглеждали картата на света, или са се доверили на грешните съветници и анализатори, то сега е моментът да се замислят! Когато затрещят бомбите и ракетите ще ми е много интересно да те видя дали намираш разлика в звука и миризмата от европейски, американски или диво-азиатските боеприпаси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 20
jamiemirror
преди 9 години
Мда, лъсна си че "сепаратистите" са чисто и просто руски части с поддръжка от мама Русь :) Лъсна си и че е безпредметно да се гледа на руското правителство в европейски план, това си е дива Азия. Не, не говорим за Азия на Япония и Южна Корея... дори Китай е по-добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още