fallback

Кристалина Георгиева в битка с Федерика Могерини за дипломацията на ЕС

Европейските лидери са се договорили приемникът на британката Катрин Аштън да е от социалистическото семейство

22:02 | 27.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Номинацията на италианската външна министърка Федерика Могерини начело на дипломацията на ЕС е почти сигурна, съобщават европейски източници, цитирани от Франс прес.

„Номинацията й вече е извън съмнение", казва един източник.

„Никой не вижда алтернатива", коментира друг.

„Все пак още нищо не е факт", посочва трети.

Италия енергично защитава кандидатурата на Могерини за поста шеф на дипломацията на ЕС, чийто титуляр ще се посочи от държавните и правителствените ръководители на Европейския съвет на извънредна среща в събота, 30 август.

На предишната среща на върха на 16 юли не бе постигнато съгласие между лидерите на ЕС. Кандидатурата на Могерини бе блокирана от няколко източноевропейски страни, които я упрекват, че е твърде благосклонно настроена към Русия в украинската криза, а и се безпокоят от мястото си в бъдещите европейски институции, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Другата кандидатка е сегашният еврокомисар по хуманитарните въпроси Кристалина Георгиева, припомня агенцията. България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външните работи на ЕС. Днес правителството одобри позицията на страната ни за предстоящия извънреден Европейски съвет.

Европейските лидери обаче са се договорили приемникът на британката Катрин Аштън да е от социалистическото семейство.

Френският президент Франсоа Оланд дори уточни, че ще е жена, а социалистическите лидери защитават Могерини, отбелязва още Франс прес.

Могерини е критикувана заради липсата на опит след само няколко месеца начело на италианската дипломация, но „не е начинаеща", във всеки случай не колкото Аштън при номинацията й през 2009 г., подчертава европейски източник.

Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на комисията Кристалина Георгиева за върховен представител, писа Dnes.bg.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари. Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия е предвидено за 1 ноември 2014 г., а на новия председател на Европейския съвет – на 1 декември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още