IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 бизнесмени подкрепиха независимостта на Шотландия

Според тях независимостта ще даде възможност на страната да подобри още повече силните сектори на своята икономика

12:09 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
200 бизнесмени подкрепиха независимостта на Шотландия

200 представители на шотландския бизнес излязоха с отворено писмо в защита на отделянето на страната от Великобритания, пише Financial Times. Изявлението им идва в отговор на други 130 бизнесмени, твърдящи, че представляват по-голямата част от бизнес общността в Шотландия, които се обявиха за оставане в рамките на кралството.

Писмото до вестник The Herald идва малко преди подновяването на кампанията за референдума от британския министър-председател Дейвид Камерън, който ще изнесе реч на конференцията на Конфедерацията на британската индустрия в Шотландия в четвъртък.

Очаква се премиерът да обърне внимание на бизнеса, че размерът на търговията на Шотландия с Великобритания е два пъти по-голям от търговията ѝ с останалия свят и обявяването на независимост би могло да представлява опасност за голяма част от шотландската индустрия.

Според групата бизнесмени независимостта ще даде на Шотландия възможността да подсили още повече многото силни сектори на своята икономика в условията на един все по-конкурентен свят. Отделянето също така би осигурило повече възможности на талантливите и целеустремени млади хора да останат в Шотландия и да се реализират.

Кампанията в подкрепа на независимостта заявява, че 2,5 хил. бизнесмени са се присъединили към групата Business for Scotland (Бизнес за Шотландия).

В писмото се споменава, че правителствата на Лейбъристката и Консервативната партии не са успели да оценят и подкрепят шотландската икономика. „На шотландската индустрия често се гледа като на дойна крава, вместо като на стратегически важна част от едно по-проспериращо и по-справедливо общество“, пише в писмото.

Камерън вероятно ще наблегне на икономиката в своята реч, предупреждавайки от опасностите, които крие отделянето на Шотландия.

„Шотландия търгува с останалата част от Великобритания два пъти по-интензивно, отколкото с всички останали страни по-света, взети заедно, като тази търговия поддържа 1 млн. работни места в Шотландия. За някои индустрии това съотношение е дори по-голямо – 90% от клиентите на шотландските финансови услуги се намират в Англия, Уелс и Северна Ирландия“, се очаква да отбележи Камерън.

Шотландският премиер Алекс Салмънд покани Камерън да назове ползите за заетостта, които Шотландия ще получи, ако остане във Великобритания. Самият Салмънд изтъкна 6 такива ползи, които ще бъдат гарантирани от отделянето на страната, а именно – контрол върху режима на данъчно облагане за бизнеса, финансите, пътническите такси, политика по отношение на заетостта, търговска и имиграционна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още