fallback

Меркел: ЕС ще обсъди нови санкции срещу Русия в събота

Получихме информация за ново настъпление на сепаратистите в зони, които досега бяха много спокойни, заяви германският канцлер

21:11 | 28.08.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че на срещата на върха на ЕС в събота ще се обсъди възможността за нови санкции срещу Русия, след като се появиха информации за навлизането на значителен брой руски войници в Украйна и за настъпление на проруските сепаратисти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Получихме информация за увеличено присъствие на руски войници, за размирици и ново настъпление на сепаратистите в зони, които досега бяха много спокойни", каза тя на пресконференция след разговори с политически лидери от Балканите. "Казахме ясно през март тази година, че ако има нова ескалация, ще бъдат обсъдени още санкции. Така че въпросът ще бъде на дневен ред на срещата на върха и ще се наложи да си зададем въпроса как да реагираме", каза тя.

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко обяви, че руски войски са навлезли в Украйна и отмени визитата си в Турция, като свика спешно извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Украйна.  

Русия е отприщила война в Европа и светът трябва да предприеме „ефективни мерки“, коментира междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Тази вечер ще има и извънредно заседание на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) заради ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още