IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изгуби Новоазовск

Засилват се опасенията, че целта е създаването на сухопътна връзка между Русия и анексирания през март Крим

16:32 | 28.08.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руско-украинската граница край Новоазовск преди да започнат ожесточените боеве в източните части на Украйна. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Руско-украинската граница край Новоазовск преди да започнат ожесточените боеве в източните части на Украйна. Снимка: архив, Ройтерс

Руските сепаратисти превзеха и югоизточния украински град Новоазовск, съобщава Ройтерс.

Информационната агенция твърди, че бойците са подкрепени от руски войници и че са изпратени руски системи за противовъздушна отбрана.

По-рано днес украинското правителство обвини Москва в „открита инвазия“, както и че продължава да изпраща оръжия на сепаратистите в размирните региони. Киев призна и че украинските войници са напуснали позициите си в Новоазовск и се изтеглят към Мариупол, но се подготвят за бойни действия.

Русия отрече да има руски военни в Украйна, като руският посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин подчерта, че „само едно подразделение от 10 руски войници е преминало, без да иска, границата преди два дни”.

Военен източник съобщава за агенцията, че сепаратистките сили са превзели и Савур Могила – ключов хълм източно от Донецк, който дава възможност за стратегическо командване над големи площи на околната територия.

„В Новоазовск има военно оборудване, което влезе през границата преди два дни от Русия“, коментира пред агенцията по телефона пожелал анонимност представител на Азовския батальон, който подкрепя проправителствените сили.

„Военното оборудване е обозначено със знамената на Донецката народна република, но това са си редовни руски сили“, допълва източникът на Ройтерс.

Жители на града също съобщават за военна техника, която се движи по пътищата, но че няма боеве.

Загубата на Новоазовск е тежък удар за Киев, тъй като оставя уязвим пристанищния град Мариупол.

Новоазовск е с изключително стратегическо разположение – на брега на Азовско море и по пътя за анексирания от Русия през март полуостров Крим, отбелязва Independent. Превземането на града разгръща и нов фронт в продължаващия вече няколко месеца конфликт, като се засилват опасенията, че целта е да се създаде и сухопътна сухотъпна връзка между Крим и Русия. Ако това се случи, проруските бойци или Русия ще започнат да контролират достъпа до Азовско море и минералните ресурси в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
real_world
преди 9 години
Изглежда че настъпва обрат във военните действия - сега инициативата е за опълченците.Интересно докъде ли ще стигнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
I С превземането на първото дълбоководно пристанище Новорусия си осигурява излаз на море и възможност за оказване на " братска военна помощ от Абхазия".Ерго , на Хунтата вероятно дните вече са преброени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още