IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андор: Лондон да спре да се оплаква, че имигрантите от ЕС са бреме

Чужденците заемат работните места, които британците не желаят, твърди комисарят по въпросите на заетостта в ЕС

14:46 | 13.09.14 г.
Андор: Лондон да спре да се оплаква, че имигрантите от ЕС са бреме

Великобритания трябва да престане да мрънка за това, че имигрантите от Европа са бреме за училищата, болниците и жилищата, а вместо това да започне да строи места за тяхното настаняване, заяви европейският комисар по заетостта Ласло Андор, цитиран от БНР. 

В своя публикация за уебсайта PoliticsHome той изтъква, че масовата имиграция от Източна Европа е добра за британските работници и правителството и допълва, че работниците от чужбина внасят повече пари в хазната под формата на данъци, отколкото получават като социални помощи.  

Освен това Андор посочва, че имигрантите обикновено вземат работа, която британците не желаят да вършат, а не ги изтласкват от работните им места.

Комисарят по заетостта във втората Комисия "Барозу" все пак признава, че има известни проблеми в държави, където се наблюдава внезапен приток на хора от други страни-членки на ЕС. Отговорът на тези проблеми са инвестиции в нови жилища и услуги, а не да се отблъскват хора, които работят упорито и плащат своя дял в британския бюджет, допълва още Андор.

Според него разпоредбите в ЕС са допринесли за подобряване на условията за труд на британците. 

След изявленията на Ласло Андор депутатът от Консервативната партия Филип Холобоун го обвини в „изумително късогледство”. Холобоун посочи, че училищата трябва да поемат ученици, които не говорят английски, графикът на личните лекари е претоварен и натискът върху обществените служби е огромен, а това е допълнително бреме за британските данъкоплатци.

В последните години във Великобритания се води активна кампания срещу имигрантите, пристигащи от страни от Източна Европа. Мотивите са, че новопристигащите чужденци заемат работните места, на които могат да бъдат назначени британци, а и освен това създават натиск върху социалните системи в страната - здравеопазване и образование.

Много имигранти всъщност идват само за да получават социални помощи, смятат британците. 

Предупрежденията за наплива на чужденци към Острова бяха свързани основно с падането на ограниченията за трудовия пазар на български и румънски граждани, което се случи на 1 януари 2014 година. Статистиката обаче на този етап не потвърждава опасенията, че стотици хиляди българи и румънци ще се насочат към Обединеното кралство. 

Въпреки това, в опит да запази избирателите си, премиерът Дейвид Камерън обеща да ограничи имиграцията към Великобритания и предложи множество мерки, които трябва да възпрат желаещите да намерят бъдещето си на Острова. Сред тях например е тримесечното ограничението за достъп до социални помощи за чужденци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още