fallback

Всички погледи са насочени към Шотландия

Единбург е доста по-добре подготвен за преодоляване на икономическите препятствия, които предстоят, смята историк

08:04 | 18.09.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Броени часове преди да стане ясно дали Шотландия ще вземе решение да прекрати над 300-годишния си съюз с Лондон проучванията на общественото мнение показват, че резултатите от референдума за независимост на региона са трудни за прогнозиране, пише Майкъл Гиъри, асистент професор по съвременна история на Европа в Маастрихтския университет, за онлайн изданието EUObserver.com.

Кампанията в подкрепа на независимостта на Шотландия значително скъси дистанцията с привържениците на Обединеното кралство и накара Лондон да предприеме някакви действия, макар и уклончиви. Някои призоваха кралица Елизабет ІІ, която е във ваканция в шотландското си имение, да направи изявление в подкрепа на Обединеното кралство.

Други, опасявайки се, че вятърът духа в посоката на движението за независимост, възприеха тактиката на Макиавели и разпространяваха твърдения, че банките например ще напуснат Шотландия, ако на референдума бъде подкрепена идеята за независимост.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни пък не спря да повтаря, че независима Шотландия не може да продължи да използва паунда.

Шотландия не е първото субтериториално обединение, което търси независимост, и няма и да е последното. По света съществуват над 60 сепаратистки движения, които се борят за независимост на отделни региони. Шотландското движение обаче има огромно значение за света.

Отделянето от Лондон ще сложи край на Обединеното кралство и ще засили усещането за продължаващ спад на британското влияние и мощ. Този спад започна още през 20-те години на миналия век, когато започна разпада на Британската империя и на съюза. Ирландия напусна Обединеното кралство през 1921 г., припомня Гиъри.

След кратка гражданска война заради условията по споразумението за независимост беше приет нов паунд, който за известен период от време беше обвързан с британския и наблюдаван от специална валутна комисия. Дъблин нямаше Централна банка до 1943 г., а в последствие Централната банка действаше като банка на правителството до 70-те години.

След като напуска Британската общност, Ирландия поиска пълноправно членство във всички основни международни организации, включително ООН, Съвета на Европа, Организацията за европейско икономическо сътрудничество, Международния валутен фонд, както и на Европейските общности.

Шотландия днес е доста по-добре подготвена от други новосъздадени страни за преодоляване на икономическите препятствия, които предстоят, посочва още изданието. За Единбург първите 18 месеца след евентуално одобрение на независимост от Обединеното кралство ще са от решаващо значение не само за намирането на решение на валутния въпрос, но също така и за осигуряването на членство в рамките на международната общност. Единбург по необходимост трябва и ще се стреми към членство в много международни организации, включително ООН, Европейския съюз, Международния валутен фонд и Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още