IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички погледи са насочени към Шотландия

Единбург е доста по-добре подготвен за преодоляване на икономическите препятствия, които предстоят, смята историк

08:04 | 18.09.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кампанията в подкрепа на независимостта на Шотландия значително скъси дистанцията с привържениците на Обединеното кралство.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Кампанията в подкрепа на независимостта на Шотландия значително скъси дистанцията с привържениците на Обединеното кралство. Снимка: Ройтерс

Членството в ООН би трябвало да е сравнително прост процес. Сингапур, Пакистан, Бангладеш, Чешката република, Словакия, Еритрея и други страни също кандидатстваха, след като получиха своята независимост. Единствената потенциална опасност може да бъде право на вето от член на Съвета за сигурност.

Историята показва, че ситуацията с членството във финансовите институции - МВФ и Световната банка, за новите независими държави, е донякъде сходна. Независимостта не предоставя автоматично членство и Шотландия ще трябва да кандидатства наново. Членство в международна организация поражда права и задължения, включително и бюджетни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 0
mathematician
преди 9 години
Не е чак такъв прецедент. Чехия и Словакия като се разделиха - всичко мина мирно и тихо. Югославия като се разпадаше около 120 хиляди дадоха фира - е това е гадното.Иначе кой иска да се дели и да се цепи.Ако се отделят, мин. след 5-10 години ще стане ясно дали е било правилно или не. Ама то тогава няма да има значение за тях.Така че следващите кандидати е добре да изчакат едно 10 години, за да видят дали има смисъл от операцията или не. При положение че тея имат 2 години оставени за преговори и чак после ще почне фактическото разделение - чак от 2016.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
От една страна е опасен "прецедент", но от друга какво пък чак толкова лошо? Трябва да има начин да се накарат днешните правителства, които са се самозабравили в надпреварата да ни "управляват" все повече и повече, да понамалят малко амбициите си. И ако това е начин, то така да бъде. Иначе властващите просто загубват мярка и склонноста им към тотален (и тоталитарен) контрол над всичко и всички взема връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Отделно, the Little Britain ще получи бонуса на поевтиняла лира, оттам-улеснения за износа, съживяване ан икономиката и т.н. рЕжи и не бой се, уиски ще има за всички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
-Именно. Ама тогава им беше като детска играчка. Хем в косово нямаше референдум.А в Крим, за което плюят по...руснаците - референдум се проведе. и беше повече от категоричен. Нямат никакво право, съответно, да крякат. И, ако ще се дели Шотландия, да се дели. ...Нали си плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
Как беше - важно е кой ще брой гласовете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
lozkhris
преди 9 години
Преди години всичко това започна с Косово. Тогава руснаците казаха - предизвиквате прецедент.Той ще е много лош пример за много други страниЕстествено, никой не ги позлуша. Сега е късно за вайкане. Да са мислили когато му беше времето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Чудя се как ли е спал камерън тая нощ/... дали въобще е спал де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
Британската империя не е това, което беше. Шотландия бая нефт ще вземат при евентуално отделяне, обаче това решение е като нож с две остриета. От една страна - не може да забраниш на някого избора да е напълно независим и свободен, от друга - ще създадеш опасен прецедент, а кандидатите на опашката са много..Каталуния, Баските, Венеция, Секуите в Румъния, Фландрия и кой ли не..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Ако е била В СЪЮЗ с Англия, както пишат напоследък, Шотландия не би трябвало да провежда референдум за независимост. Щом провеждат референдум - едно хубаво нещо за демокрацията/ значи...Накратко: пълна подкрепа за референдума и да стане, каквото гражданите там си решат. А кралицата...абе, колко и трябва на една стара жена, за да живее? Защо, ако уж милее за обществото и гражданите, не се радва и тя на тяхната свобода, братство и равенство? досега са били под нейните закони, сега ще са със свои си но, защо да не се радва за тях? Не надценява ли собственото си скромно съществуване тази женица? По-добре истински съюз с добронамерени партньори за бъдещето, отколкото мнимо единство да крепят една изчерпана система система от миналото. И какво я бърка Шотландия да стане, примерно, република? Тя пак ще си е баба Лизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още