fallback

ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор

Санкциите на ЕС са недостатъчни и трябва да бъдат засилени, заявиха депутатите

18:16 | 18.09.14 г. 28
Автор - снимка
Създател

Членовете на Европейския парламент призоваха страните от общността да спрат планираните споразумения в енергийния сектор с Русия, включително и за газопровода „Южен поток”. Това става ясно от незаконодателна резолюция на депутатите, гласувана днес.

Европейските депутати призоваха ЕС да разглежда съоръженията за съхранение на газ, междусистемните връзки и съоръженията за обратно подаване като стратегически активи и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори, съобщават от пресслужбата на Европарламента.

Депутатите подкрепиха и последните санкции на ЕС срещу Русия, определяйки руските контрасанкции, като „неоснователни“.

Те призоваха да бъде обмислено изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели и на международната платежна система SWIFT.

Със своята резолюция Европейският парламент приветства решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачите „Mistral“ за Русия и призова държавите членки на ЕС да следват нейния пример при износа на стоки, като оръжия и материали с „двойна употреба“, който не попадат в договорения обхват на санкциите на ЕС.

Депутатите подчертаха още значението на „независимото, бързо и пълно разследване“, възложено на Холандския съвет за безопасност, относно катастрофата с полет MH17 на Malaysia Airlines, както и необходимостта да се изправят отговорните за катастрофата пред правосъдието.

Те настояха да бъде намерено политическо, а не военно решение и подчертаха „обратимостта и възможността за промяна на обхвата“ на санкциите на ЕС, в случай че ситуацията в Украйна се подобри.

Депутатите призоваха ЕС да улесни диалога между Украйна и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още