fallback

Новак: Украйна се съгласи да предплаща доставките на газ

Задълженията на Украйна за вече доставен газ ще бъдат уточнени от Арбитражния съд в Стокхолм, обясни руският енергиен министър

18:23 | 30.09.14 г. 7

Украйна се е съгласила да предплаща доставките за природен газ, съобщи енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ИТАР ТАСС. По думите на Новак едновременно с предплащането може да се пристъпи и към покриване на задълженията на Киев.

Все още не е изготвен график на възможните бъдещи доставки на природен газ за Украйна, в случай че бъде постигната договореност.

Новак коментира, че Русия е готова да поднови доставките на природен газ за Украйна, ако страната започне да погасява натрупаните досега задължения. Техният размер обаче така и не беше уточнен, а Русия и Украйна подадоха насрещни искове в Арбитражния съд в Стокхолм за изясняване на ситуацията.

Украйна изчислява задълженията си при цена от 268,5 долара за хиляда куб. метра до общо 1,9 млрд. долара, които трябва да бъдат платени до края на тази година. Сметките на Москва обаче са, че трябва да бъдат платени 3,1 млрд. долара, защото цената е 385 долара за хиляда куб. метра природен газ.

Припомняме, че от началото на лятото Русия въведе предплащане за доставения на Украйна природен газ. Киев обаче не се съгласи да плаща така и реално от месеци страната вече не получава газ от „Газпром“, а през реверсивни връзки от Унгария, Полша и Словакия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още