IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яценюк: Украйна е съгласна на временен договор за доставки на руски газ

Условията бяха съгласувани с европейските ни партньори, заяви украинският премиер

10:12 | 27.09.14 г. 5
Яценюк: Украйна е съгласна на временен договор за доставки на руски газ

Украйна е съгласна да сключи временния пакетен договор за доставки на руски газ до приключване на арбитража в Стокхолм, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Нашата обща позиция с Европейската комисия преди окончателното решение на Стокхолмския съд е, че е необходимо да се подпише временно споразумение за доставки на природен газ", каза Яценюк на брифинг след завръщането си от Съединените щати.

"Условията по такъв договор бяха съгласувани с европейските ни партньори", добави той.

За новото пакетно споразумение съобщи по-рано в петък в Берлин след тристранни преговорив еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, припомня БТА. По думите му Украйна трябва да изплати до края на годината 3,1 млрд. долара дълг към Газпром за вече получен газ.

Руската компания пък ще достави на Киев 5 млрд. куб. метра газ и предоставя опция за купуването на още 5 млрд. куб. метра. Цената е 385 долара за 1 000 куб. метра, включваща 100 долара отстъпка само за шест месеца.

Йотингер, цитиран от Ройтерс, оцени като много високи шансовете всички страни да подпишат споразумението. Руският енергиен министър Александър Новак също прозвуча обнадеждаващо, определяйки като постижимо окончателното споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Аз съм съгласен да си купя БМВ по временен договор на цена 100 лв. за 7-ца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
vanaia
преди 9 години
Аз не мога да разбера статията превод ли е или е диктувана от Яценук. По ми се струва второто. При укайна не е въпрос на СЪГЛАСИЕ, а на крещяща нужда от газ и топло, защото на север зимата не е никак лека, мека. Тоя Арсенийчо да си мълчи повече и да гледа да не ядоса нещо Путин, че ще стане мноого студено, много скоро..А и да си поизтръска джобовете, че хората си търсят едни 3.1 млрд и ще си ги получат много преди съдът да каже "Да".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Защото, ако Газпром не подпише и не приеме условията по договора, все едно, дали е или не е съгласен еврогейският партньор. Газ няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
И нещо друго забележително: "съгласували условията на договора"с...*** си партньори. Проблем, обаче: Договорът се очаква да е с руския Газпром, който НЕ Е ЕС.Смешници."Съгласуват" с някого, който НЕ Е страна по договора.Тези толкова ли държат да се правят на ***, или изобщо не се правят, а им иде отвътре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Е оти ручахте жабетата тогава?Още юни месец хората ви казаха: платете $3.1 млрд. за доставения газ, почвайте да предплащате по $385/1000 м3 и немате никви ядове - ще ви удавиме в газ. Тогава обаче от зад океана им шушнеха: " Не плащайте нищо! Руснаците ще клекнат, щото ако не продават газ, ще пукнат от глад! Споко, до зимата ще обесят Путин и щи дойдат на колене да молят да им взимате газа без пари, само срещу евроатлантически еднополови ласки!".А аз писах: "В театъра накрая на пиесата маските падат, а в Наци-Украйна на края на лятото гащите ще паднат" и некъв двуизмерен интелект тука си го забелваше за руснаците... Хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още